Kroz građanski odgoj stvaramo naprednije društvo!

 

 

Mihael Zmajlović danas je u posjetu Samoboru predstavio svoju programsku inicijativu uvođenja građanskog odgoja u škole u Zagrebačkoj županiji.

„Ukoliko želimo biti Županija 21. stoljeća, moramo ulagati u obrazovanje i znanje, na način da djecu odgajamo da budu aktivni građani u svojim sredinama. To znači da razumiju koje su im obaveze i odgovornosti u demokratskom društvu, da poštuju različite od sebe, ali i da se upoznaju s nekim vrlo praktičnim životnim znanjima. Uz građane koji razumiju svoju ulogu i obaveze u društvu, postat ćemo naprednija i razvijenija Županija.“, rekao je Zmajlović.

Zmajlović se osvrnuo i na obrazovni sustav te istaknuo da je Županija zadužena za ulaganja u infrastrukturu, koja su u posljednjih 20 godina dogovarala većinom stranačkim afinitetima, a ne prema stvarnim potrebama lokalnih zajednica. Također, vlast u Zagrebačkoj županiji godinama se nije bavila podizanjem standarda školskog kurikuluma. To se odnosi i na građanski odgoj, koji nikad nije bio predmet interesa aktualne vlasti.

„Prvi grad u Republici Hrvatskoj, koji je ikad uveo građanski odgoj u škole, je grad Rijeka i od tad mnogi gradovi i Županije uvode građanski odgoj u svoje škole. To je način na koji se promiče tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom. Dodatno, nastava građanskog odgoja stavlja u fokus analizu i vrednovanje informacija koja djeca dobivaju pa djecu potiče na razmišljanje, donošenje vlastitih zaključaka i razvoj vlastitih ideja. Takva djeca stvaraju naprednije društvo, stoga je građanski odgoj nešto što je potrebno – i to ne danas ni sutra, već jučer.“, ističe Zmajlović.

Osim predstavljanja programa Županija kakvu trebam u dijelu obrazovanja, Zmajlović se osvrnuo i na neke od problema u Samoboru, kao što je fizikalna terapija u podrumu Doma zdravlja. „Županija je osnivač Doma zdravlja i dužna je osigurati sve preglede primarne zdravstvene zaštite, kao i nužne specijalističke preglede. Međutim, stanje u zdravstvenom sustavu Zagrebačke županije je iznimno loše i u Domovima zdravlja u gradovima nema niti potrebnih liječnika, niti potrebne opreme pa je čest slučaj da stanovnici moraju ići u Zagreb na sve potrebne preglede. U Samoboru je problem fizikalna terapija koja se nalazi u neadekvatnom prostoru i ne odgovara potrebama stanovnika grada. Kroz proteklih dva mjeseca smo se vrlo dobro upoznali s problemima stanovnika cijele Županije te smo napravili dobar program s konkretnim rješenjima za sve što stanovnike Zagrebačke županije muči.“, zaključio je Zmajlović.