HŽ kreće s izmjenom signalizacijskih aparata, u planu ponovno postavljanje brklji tamo gdje ih nema

Problem ne funkcioniranja signalizacijskih uređaja na željezničko-cestovnim prijelazima ne datira od jučer, on traje već godinama. Primjera radi, na željezničko-cestovnom prijelazu u Ključu Brdovečkom je 19 mjeseci trajao popravak signalizacijskog sustava, koji nije ispravan niti danas.

Točno je da vlakovi prije ŽC staju, trube (što je primjerice mještane Ključa Brdovečkog izluđivalo, pogotovo noći), postoje prometni znakovi STOP i ostala signalizacijska upozorenja, ali nitko nas ne može uvjeriti da opasnost ne vreba.

Primjerice, snimali smo prijelaz u Brdovcu, od deset vozača automobila koji su prošli prijelaz 1 je prikočio i pogledao lijevo-desno, svi ostali su projurili, često ne smanjujući brzinu.

Nismo zaboravili nesreće sa smrtnom posljedicom na ŽC Brdovec i ŽC Prudnice, istraga je utvrdila da su signalizacijski uređaji radili. U redu.

Ali, ipak treba poraditi na tome da sve radi što treba raditi. U tom smjeru ide informacija da će se signalizacijski uređaj na ŽC Ključ Brdovečki promijeniti jer višestruki popravci nisu urodili plodom. Vjerujemo da ukoliko se pokaže da će novi uređaj radi bez kvarova da će doći do zamjene i na ostalim željezničko-cestovnim prijelazima.

U HŽ-u planiraju postavljanje i brklji na ŽC gdje ih nema kako bi se dodatno osigurali prijelazi.

Do tada, vozači i pješaci povećani oprez, prikočite, pogledajte, uvjerite se da vlak stoji zlu ne trebalo.

To što vlakovi stoje i što se strojovođe osobno trebaju uvjeriti funkcionira li neki signalizacijski uređaj ili ne, nipošto ne pridonosi kvaliteti i brzini prometovanja vlakova, pruga je obnovljena, što će nam ako vlak treba stati svaki par kilometara, a stajanje i pokretanje vlaka sigurno nije jeftino.

Pišemo sve ovo jer je u srijedu, 03.08.2022. u 18:41 sati u redakciju poslana slika ŽC KOLODVORSKA u Zaprešiću gdje signalizacijski uređaj ne funkcionira. Nadamo se da će se uskoro popraviti ili zamijeniti kako bi vlakovi mogli nesmetano prometovani, a željezničko-cestovni prijelazi biti sigurni za ostale sudionike u prometu.