I dok neki svaki puta mijenjaju svoj izraz, ipak većina ostaje dosljedna svom stilu …

U Muzeju Matija Skurjeni u Zaprešiću održana je godišnja izložba Udruge Vladimir Maleković koja je bila vrlo posjećena.

“Među mnoštvom slika izrađenih najrazličitijim tehnikama, svoje mjesto našlo je nekoliko skulptura u drvu te keramika i staklo. Na slikarskim platnima javljaju se ponajprije krajolici i (mrtva) priroda, tek sramežljivo proviruju apstrakcije koje pršte od boja. Ljubav prema prirodi očita je i kod onih autora koji doslovno shvaćaju pejzaž i kod onih koji ga reduciraju na elementarne likovne znakove, pa čak i kod onih koji ga svode na čistu boju” piše Silvija Limani u predgovoru.

Predsjednica udruge Vladimir Maleković iz Brdovca – Đurđica Haladi

Tek su rijetki autori odabirom motiva poput stilizirane gradske vedute ili likova iz stripa, odnosno odabirom tehnike (quilling, digitalni kolaž) izlaze iz tradicionalnog formata.

Dijelo Vac Vladimira iz Pojatnog. Samouki je kipar, radi u drvu (maslina, orah), sakralne i druge motive

Što se tiče samog izraza, autori su se odlučili za vrlo različite pristupe: od hiperrealizma do ekspresije. U skulpturi jedini je materijal – drvo.

Rad Franje Haramine – kipara i slobodnog umjetnika koji radi u drvu i kamenu

Unatoč istom mediju izloženi kipovi su dijametralno suprotnog shvaćanja: od statične mase zbite u piramidalnu kompoziciju sakralne tematike, preko zagonetnih nadrealnih figura do dinamičnih formi koje prate prirodni oblik drveta.

Prvi s lijeva rad Zlatka Haladija, treća slika je rad Ivančice Cvitić Žnidarčić (prva s desne strane)

Keramika varira od monokromnih oblika pravilne geometrije i nepravilne površine, preko koloriranih stožastih figuralnih konstrukcija do primijenjene umjetnosti u vidu suvenira s natpisom.

Zadovoljni posjtetilji izložbe

“Na ovoj izložbi ponovno možemo vidjeti probuđeno stvaralaštvo koje se ni u najtežim vremenima nije moglo obuzdati. U nemogućim uvjetima pandemije naši slikari, kipari i keramičari nisu prestali stvarati, nego su kroz svoj medij težili izraziti duhovnost i steći unutarnji mir” kazuje u predgovoru Silvija Limani – ravnateljica Muzeja Brdovec.

“Organizator ove izložbe je Udruga Vladimir Maleković koja je poput utočišta otvorena za svaku kreativnost svojih članova. Udruga koja konstantno potiče uključivanje svih talentiranih pojedinaca u svoje aktivnosti kako bi svaki član razvio svoje potencijale. Uz neumornu predsjednicu Đurđicu Haladi, Udruga već gotovo čitavo desetljeće obogaćuje kulturni život društva i još važnije duhovne živote pojedinaca” zaključuje u predgovoru Silvija Limani.

U glazbenom programu nastupila je Stefani Pijetlović i u pratnji Nikola Šrajbek na gitari koji su oduševili nazočne.

Otvorenje izložbe možete pogledati na linku:

Izložba možete pogledati do 5. rujna 2022. godine u Muzeju Matije Skurjeni u Zaprešiću.

Izjave organizatora, sudionika i posjetitelja može pogledati na sljedećem linku: