Izgradnja biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje

 

U sklopu provedbe projekta izgradnje biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje (KK. 07.4.2.18.0007.), 31. svibnja 2021. godine gradonačelnik Grada Sveta Nedelja, Dario Zurovec u pratnji zamjenika gradonačelnika Gabrijela Deaka je s predstavnicima Izvođača Kristijanom i Tomislavom Vrančićem ispred zajednica ponuditelja VRANČIĆ obrt za građevinarstvo i prijevoz, Sveta Nedelja i HVAR d.o.o., Samobor potpisao Ugovor o javnoj nabavi radova za izgradnju biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje te s Igorom Kolarevićem iz tvrtke GEOFUND d.o.o., Strmec ugovor za pružanje usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu na izgradnji biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje.Ukupna vrijednost izgradnje biciklističke staze iznosi 4.534.839,58 kuna + PDV.

Prethodno je, u okviru projekta  11. veljače 2021.  potpisan Ugovor za uslugu tehničke pomoći upravljanja projektom, administracija te promidžba i vidljivost s tvrtkom Maxicon d.o.o., Zagreb, a 12. veljače 2021. godine Ugovor za uslugu pripreme i provedbe postupka javne nabave s tvrtkom CIBALAE EXPERT j.d.o.o., Vinkovci.

„Ova biciklistička staza je jedan izniman pomak i izuzetno velik projekt, tim više što će se izgradnjom biciklističke staze povezati više naselja. Ono na što sam iznimno ponosan jest da je više od 80% sredstava osigurano iz europskih fondova, a manji dio iz našeg Gradskog proračuna. Vjerujem da ćemo izvedbom ovog projekta odnosno izvedbom biciklističke staze u duljini od gotovo 3,36 km znatno pridonijeti kvaliteti života, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu„ istaknuo je gradonačelnik Dario Zurovec prilikom potpisa navedenih Ugovora.

Potpis i izvršenje navedenih ugovora sastavni je dio provedbe projekta izgradnje biciklističke staze između naselja Strmec, Orešje, Bestovje koji se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u razdoblju 2014. do 2020.

Grad Sveta Nedelja je 28. rujna 2020. godine sklopio je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020 – Biciklistička staza između naselja Strmec, Orešje, Bestovje (referentni broj ugovora KK. 07.4.2.18.0007.). Ugovor je potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije  (MRRFEU) – Upravljačko tijelo te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) – Posredničko tijelo razine 2.

Ukupna vrijednost projekta: 7.259.912,44 Kn

Bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda: 6.170.925,55 Kn

Razdoblje provedbe projekta: od 1. veljače 2021. do 1. veljače 2022.

Ostatak sredstava osiguran iz proračuna Grada Sveta Nedelja.

Cilj projekta: Izgradnja i opremanje nove biciklističke staze u dužini 3.360 metara od naselja Strmec preko naselja Orešje do naselja Bestovje

Izgradnjom i opremanjem (odmorišta te javna rasvjeta) nove biciklističke staze ostvaruje se cilj prometnog povezivanja više naselja unutar Grada Svete Nedelje kako bi se povećala ukupna mobilnost na području Grada i Urbane aglomeracije Zagreb, te samim time veće korištenje alternativnog javnog prijevoza. Nova biciklistička staza omogućit će povezivanje sa postojećim sustavom javnog prijevoza.

Početak radova na izgradnji biciklističke staze očekuje se u lipnju 2021. Radovi će trajati predvidivo 7 mjeseci, odnosno do siječnja 2022. godine.