JU Zeleni prsten ZGB županije: Upoznajte  Gretu, Alojza i Jagora

 

Naše ne tako više male rode dobile su svoja imena. Posjetitelji Facebook stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije odabrali su imena mladim ptićima čiji život pratimo 24 sata na dan. U prvoj fazi je javnost predlagala imena, potom su djelatnici ustanove odabrali 5 imena da bi pratitelji stranice na kraju odlučili kako će se zvati rode. Imena su dobile po rodama iz crtića „Leteći medvjedići“ – Alojz i Greta, te Jagor prema dječaku iz „Priča iz davnina“ I.B. Mažuranić a predložile su ih Nives Leskovar i Zvjezdana Belčić Španec.

 

Greta, Alojz i Jagor, na prvi pogled izgledaju slično kao i roditelji, a razlikovati ih možete po boji kljuna i nogu. Mlade rode imaju crni kljun i tamnije noge, a s vremenom, već prije izlijetanja, boja kljuna i nogu postupno prelazi u narančastu te tamnocrvetnu.

 

Mlade rode trenutno u gnijezdu vježbaju letenje, mašu krilima i poskakuju, a u narednim tjednima će se odvažiti i krenuti na svoj prvi let. Sredinom kolovoza one će krenuti za Afriku. Prvo će se okupiti u manja jata koja će se putem do Izraela povećati na čak do 10.000 ptica u jednom jatu. Zatim uz rijeku Nil nastavljaju put do juga Afrike, čak do Južnoafričke republike. Ovisno o najezdama skakavaca mogu ostati i u nekim sjevernijim krajevima. Rode se često neće vratiti prve godine jer nisu spolno zrele, vratit će se tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini. Zanimljiv primjer imamo na gnijezdu koje prati naša kamera zahvaljujući prstenovanju. Prstenovana ptica se izlegla 2018. u Lonjskom polju, 2019. je viđena u Izraelu a sada, u četvrtoj godini,  gnijezdi u Donjoj Zdenčini.

 

Pratite život naše Grete, Alojza i Jagora, pokušaje letenja, hranjenje i ostale svakodnevne zanimljivosti na linku na linku https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/.