Kreće rekonstrukcija doma u Zdencima gdje će biti klub za mlade

Dom u Zdencima Brdovečkim je bio slabo eksploatiran, pa se ide u rekonstrukciju i njegovu prenamjenu. “Što se tiče mladih tu smo napravili vrlo malo, u odnosu na ostale dobne skupine. To želimo promijeniti i osigurati da mladi imaju svoj kutak kao umirovljenici, sportaši i mnogi drugi. Dom u Zdencima će biti pretvoren projektnom idejom u dom mladih koji će biti multifunkcionalan za mlade. Već sada pozivam mlade da se uključe jer će u Klubu ili Domu mladih imati igraonice, radionice, družbaonice. Sve ono što je mladim potrebno i što u ovom trenutku nemaju na našem području. Vrijednost projekta je gotovo 4 milijuna kuna, što uključuje kompletno uređenje doma izvana i iznutra. 3 milijuna kuna je iz nepovratnih sredstava EU. U rujnu mjesec biti već trebali znati tko će biti izvođač radova i vjerujem da će do kraja 2023. godine projekt biti završen i predan na upravljanje mladima” kazao nam je načelnik Alen Prelec.

Kako su osigurana sredstva za otvaranje centra za mlade

Općina Brdovec ostvarila je pozitivan ishod prijave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske te osigurala sredstva za otvaranje centra za mlade. Provedbom ovog projekta konačno će biti osiguran prostor u kojem će djeca i mladi s područja cijele općine moći provoditi vrijeme, educirati se i učiti, ali i zabavljati i družiti u neformalnoj atmosferi. Kao lokacija za centar odabran je društveni dom Zdenci, koji je dosad većim dijelom godine bio nekorišten.

Projekt „Rekonstrukcija društvenog doma Zdenci“ bit će financiran iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 3.056.833,40 kn, odnosno 80% prihvatljivih troškova projekta, dok će ostatak financirati Općina Brdovec. Na natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, u segmentu društvenih domova i kulturnih centara prijavilo se 250 projekata hrvatskih općina i gradova, a sredstva su odobrena samo za 23 najbolje ocijenjena projekta. Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec potpisao je ugovor o financiranju s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 13.04.2022. godine, a svečanom potpisivanju prisustvovala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sam projekt predviđa rekonstrukciju dijela građevine (postojećeg prostora kluba na etaži suterena, gostionice i ostalih prostorija na etaži prizemlja, prostora mjesnog odbora na etaži prizemlja i kata), uspostavljanje energetski učinkovitog sustava grijanja i hlađenja, poboljšanje termičkih svojstava građevine, kao i prilagodbu osobama sa smanjenom pokretljivošću ugradnjom dizala. Dijelovi zgrade koje koriste trgovina i vatrogasci nisu mogli biti obuhvaćeni kroz ovaj program, pa se ovim zahvatom u prostoru zadržavaju u postojećem obliku.

Mlade osobe na području općine zbog nedostatka prostora i nedovoljne ponude sadržaja dosad nisu imale mogućnost druženja u javnim objektima. Općina Brdovec prepoznala je taj problem, pa je donesena odluka da se dom u Zdencima rekonstruira i preoblikuje kako bi se uredio prostor za mlade, s posebnim prostorom za učenje i čitanje te prostorom za zabavu, kao i prostorom koji mogu koristiti udruge. Krajnji je cilj projekta povezivanje mladih osoba u zajednicu, što bi postojanje zasebnog neformalnog centra trebalo omogućiti. Nakon potpisivanja ugovora, slijedi provedba projekta koja bi trebala trajati najviše 24 mjeseca. Tijekom cjelokupnog trajanja projekta, maksimalna pozornost posvetit će se što normalnijem funkcioniranju preostalih korisnika zgrade, kao i prilagodbi prostora krajnjim korisnicima