Legitimno pitanje za Hrvatske vode: što ste u 13 godina učinili po pitanju izgradnje nasipa od Drenja do Zaprešića

Brdovečko područje zahvatilo je još jedno nevrijeme, rijeka Sava je izašla iz korita i poplavila južni dio općine Brdovec. Najugroženija mjesta su svakako dijelovi Drenja Brdovečkog, Prudnica, Zdenaca Brdovečkih i Javorja.

Žurne službe općine Brdovec koje čine radnici Komunalnog gospodarstva Brdovec, vatrogasci, Vijeća mjesnih odbora, članovi civilnih udruga i mještani su snaga koja već uobičajeno pomaže građanima u nevolji.

Prvi sastanak u općini Brdovec bio je u petak 4. kolovoza u 15 sati kada je dogovoreno da se kreće u preventivno djelovanje jer vrijeme i događaji u Sloveniji ne slute na dobro. “Odgovorno tvrdim da su u petak sve kuće koje su se nalazile u zoni plavljenja imale vreće napunjene pijeskom” kaže načelnik Alen Prelec.

Da se odmah razumijemo svi oni razumni građani koji su putem medija pratili stanje u susjednoj Sloveniji mogli su zaključiti da Brdovec ne očekuje ništa dobro. Mještani Brdovca su to i te kako znali i krenuli su u osiguravanje svih mogućih aktivnosti kako bi se moguća šteta svela na minimum, izbjeći se nije mogla, obzirom da se brdovečko područje nalazi nizvodno do Slovenije. Na koncu gledajući slike i videozapise iz Slovenije, možemo reći Bogu hvala, dobro smo prošli.

U susjednim Brežicama, situacija je također bila više nego dramatična. “Ne mogu reći, svi koji su me trebali zvati, to su i učinili kaže načelnik Prelec. Potpredsjednik Hrvatske vlade ministar unutarnjih poslova Božinović je zvao nekoliko puta, osobno došao na poplavljena područja, kao i predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ravnatelj ravnateljstva CZ RH Damir Trut i još mnogi drugi. Hvala im na tome” kaže načelnik Prelec.

Ipak javnost, poglavito brdovečka očekuje od predsjednika uprave Hrvatskih voda Zorana Đurkovića da nakon što prođe ova prirodna katastrofa, obrazloži što je učinio da bio zaštitio imovinu i ugrozu za građane općine Brdovec, uzvodno od rijeke Sutle.

Fotografiju ustupio Nikola Noršić

Imaju li Hrvatske vode idejni projekt izgradnje nasipa nakon više od 13 godina koliko je prošlo od katastrofalne poplave 2010. godine, kada se uvidjelo, odlučilo i obećavalo da će se nasip izgraditi. Imaju li Hrvatske vode možda projektnu dokumentaciju za izgradnju nasipa, jesu li zatražili okolišnu dozvolu, jesu li kojim slučajem možda riješili imovinsko-pravne osobe i na koncu kada će krenuti gradnja nasipa.

Fotografiju ustupio Nikola Noršić

Pitali smo načelnika Preleca je li Općina Brdovec učinila sve kako bi nasip bio izgrađen. “Učinili smo sve što smo mogli. Hrvatskim vodama smo uputili mnoštvo dopisa, osobno sam nebrojeno puta bio u Hrvatskim vodama, ne mogu reći uopće koliko puta sam razgovarao s direktorom vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Zagrebačko prisavlje“ Tomislavom Sutonom.

Posljednja naša komunikacija bila je prošli tjedan, kada je dogovoreno da ćemo se naći idući tjedan kako bismo vidjeli, gdje smo i kako ćemo. Nažalost, voda nas je preduhitrila” kaže načelnik Prelec.

U svom posljednjem priopćenju javnosti načelnik Prelec je direktno odgovorima svima koji pitanju tko je kriv što nasip nije izgrađen. Nasipe ne grade općine, gradovi ili županije, nasipe grade Hrvatske vode. Zašto to oni nisu učinili u ovih 13 godina, ili čak i više, jer problem datira od pamtivijeka. Vjerujemo da ćemo odgovore na postavljena pitanja dobiti.

Sada ćemo priložiti dokumente Zagrebačke županije iz 2015. godine, kako bi možda pomogli u rasvjetljavanju nastalog problema. Ono što sigurno znamo da općina Brdovec ne može preusmjeriti namjenska EU sredstva primjerice biciklističke staze za izgradnju nasipa ma što o tome god mislili dežurni kritičari s društvenim mrežama. Ne može dati niti svoj novac za gradnju nasipa, jer je to jedino i isključivo ingerencija Hrvatskih voda.

Nažalost, ovo rješenje iz 2015. godine, se moglo jednom produžiti, sada je 2023. godina i vjerojatno će se trebati zatražiti novo.

Na kraju prenijeti izjavu ministra Božinovića prilikom posjeta poplavljenom Brdovcu.

Božinović je rekao kako se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane na tom dijelu Save, što je bio faktor zašto se nikad nije išlo u izgradnju nasipa. “Nasip bi bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana, to onda znači potpuno nova regulacija. Razgovori očito traju godinama, a kad dođu ovakve poplave imamo situaciju da su i kuće ugrožene, tako da mislim da će se razgovori po tom pitanju morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru”,

Mještani općine Brdovec će teško prihvatili ovu izjavu ministra Božinovića, iz prostog razloga jer više ne vjeruju političarima koji dođu, poslikaju se, obećaju i odu. A stvari na terenu se ne mijenjaju. Na terenu ostaju samo načelnik, zaposlenici komunalnog pogona, vatrogasci i predstavnici civilnih udruga te ugroženi mještani. Ostale baš briga, brzo zaborave jesu li bili u Brdovcu ili Vrbovcu. Nažalost.