Martina Glasnović iz HSS-a moguća nova predsjednica Skupštine Zagrebačke županije

Moramo reći u uvodu da su NL Stjepan Kožić i Domovinski pokret potpisali sporazum o formiranju većine u Skupštini Zagrebačke županije u kojoj bi bio i HDZ te je Domovinski pokret pristao na mjesto potpredsjednika Skupštine. Od potpisanog dokumenta i dogovora je Domovinski pokret odustao već idućeg dana.
 
Nakon neuspjela dva pokušaja, skupština Zagrebačke županije će se konstituirati na način da će HDZ i Nezavisna lista Stjepan Kožić predložiti predsjednicu HSS-a Zagrebačke županije Martinu Glasnović za predsjednicu Skupštine, a čija su stranačka tijela pristala i podržala takav razvoj situacije nakon niz događaja u kojem su se SDP-FOKUS-DOMOVINSKI POKRET dogovarali bez da su ozbiljnije uključili u pregovore HSS kako tvrde u HSS-u.
Vijećnici HSS-a u Skupštini Zagrebačke županije
Plod je to pregovora, razgovora i dogovora gdje je bilo jasno da nitko ne želi izbore osim eventualno FOKUSA čiji su stratezi procijenili da bi eventualno na novim izborima polučili bolji rezultat.
Možda su i zato pregovarači FOKUSA u pregovore ušli “tvrdo” postavivši ultimatum pred sve dionike političke volje građana u Skupštini Zagrebačke županije. Nakon što su HDZ-u koji je dobio najviše glasova birača, a shodno tome i vijećnika te NZ Stjepan Kožić kazali da je podrška njihov uvjet za nastavak bilo kakvih razgovora da podrže za predsjednika Skupštine kandidata FOKUS-a.
Takav način razgovora i ultimativni pristup nimalo se nije svidio strankama koje imaju u Skupštini Zagrebačke županije 21 vijećnika.
FOKUS se tada okreće SDP-u, DP-u i MOSTU koji imaju 22 vijećnika, međutim u preliminarnim razgovorima Domovinski pokret i Most ističu kako je HSS-ov predsjednik skupštine prihvatljiva opcija, obzirom da DP ne može dignuti ruku za kandidata SDP-a. U tom dijelu razgovora SDP isključuje HSS te se dogovara s FOKUSOM, DP i da će podržati za predsjednika kandidata FOKUS-a.
Tome se protivi predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović koja ističe da to nisu pregovori, već ultimatum FOKUS-a koji iz samo njemu znanog razloga prihvaća predsjednik ŽO SDP-a Mihael Zmajlović.
Zbog čega SDP ne podržava kandidata HSS s kojim je u koaliciji, zna samo Mihael Zmajlović
“Nama je jasno da postoji dogovor SDP-FOKUS-DOMOVINSKI POKRET koji su se dogovorili da će podržati FOKUSOVA kandidata u Zaprešiću i u Zagrebačkoj županiji i to su pred HSS stavili kao gotov čin, nešto za što samo trebamo dići ruku. Obzirom da nije bilo dijaloga s HSS-om o navedenom, takav isključiv stav HSS-u nije prihvatljiv. Nije bilo govora o tome gdje su tu druge stranke, samo se tražilo od HSS-a da vijećnici HSS-a daju svoje potpise za FOKUS-ova kandidata za predsjednika Skupštine Zagrebačke županije” rekla nam je Martina Glasnović predsjednica županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke. Naše sljedeće pitanje gđi. Martini Glasnović je bilo kako se postavila u takvoj situciji:
“Drago mi je da ste me to pitali zbog javnosti koja mora znati istinu. Naravno da sam to odbila i tražila zašto se odustalo od našeg prijedloga. Nejasno je zašto je SDP naprasno odustao od dogovora i stavlja pred HSS da ako to ne prihvatimo da će doći do novih izbora”?!
Zašto povlačite paralelu s konstituiranjem Gradskog vijeća grada Zaprešića?
“Kandidiran je i izabran predsjednik iz redova FOKUS-a jer ga je podržao SDP i Domovinski pokret s partnerima, a zatim je izabran jednoglasno”.
Kako je reagirao predsjednik ŽO SDP Mihael Zmajlović?
“On je kazao da ukoliko NL Stjepan Kožić i HDZ predlože HSS-ova kandidata za predsjednika Skupštine, da to SDP neće podržati”.
U redu, možete li javnosti onda kazati što su se konkretno po Vašim saznanjima dogovorili SDP-Domovinski pokret i Fokus?
“Prema onome što sam mogla iščitati – FOKUS je trebao dati predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, SDP-u drugi potpredsjednik kojeg su eventualno bili spremni ustupiti HSS-u kao tada koalicijskom partneru, SDP-u je trebao pripasti ŽUC i ravnatelj te Domovinskom pokretu prvi potpredsjednik Skupštine”
Kako je došlo do razgovora s HDZ-om i NL Stjepan Kožić?!
“HSS je prema odluci Predsjedništva imao otvorene ruke za razgovore sa svima koji žele razgovarati, prije svega je to kulturno i demokratski prihvatljivo. Tako smo bili pozvani od strane NL Stjepan Kožić i HDZ-a, sa mnom je bila kolegica Brigitte Berulec i, vjerujte, nije bilo jednostavno. Sastanak je prošao suzdržano i oprezno. Uglavnom, iskazana je spremnost s njihove strane da u cilju konstituiranja Županijske skupštine podrže HSS-ovog kandidata za predsjednika”. kaže nam Martina.
Čuli smo da je i SDP predlagao da predsjednik Skupštine ide iz redova HSS?!
“Da. U nekoliko navrata su SDP-ovci kazivali kako bi bilo najbolje da SDP i HDZ podrže HSS-ovog kandidata za predsjednika skupštine Zagrebačke županije kako ne bi došlo do novih izbora, no naposljetku je SDP-ov predsjednik Mihael Zmajlović to odbio”.
Jeste li razgovarali o toj temi s Dariom Zurovcem iz FOKUS-a?
“Jesam. Kazao je da su se FOKUS., DOMOVINSKI POKRET I SDP dogovorili oko formiranja većine u skupštini. Kazala sam mu da imam još dosta upitnika na koje mi još nitko nije dogovorio, da očekujemo dijalog, da nismo bili uključeni u taj njihov dogovor i ne pristajemo na takav odnos da nas stave pred gotov čin. Na moje pitanje koji je razlog da HSS nije prihvatljiv FOKUS-u, odgovor Zurovca je bio da su takvu odluku donijelii na tijelima stranke, jer oni žele funkciju predsjednika Skupštine”.
Jesu li Vam prigovarali što razgovarate s HDZ-om i NL Stjepan Kožić?
“Dario Zurovec je kazao da nije u redu što smo se odazvali pozivu HDZ-a na razgovor jel smo bili na zajedničkoj listi s SDP-om”.
A koalicijski partner SDP i Mihael Zmajlović?
“On je mišljenja da, ako ne podržimo FOKUS, da iskačemo iz koalicije, što ne prihvaćam i ne pristajem na isključivost FOKUS-a niti na ničije pritiske. Uostalom, koga trebamo podržati, Domovinski pokret koji se raspada na državnoj razini pod čudnim okolnostima i FOKUS kojem uz rame Zurovca stoji Dubravko Ponoš bivši predsjednik HNS Zagrebačke županije i bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša.”
Zahvalili smo predsjednici HSS-a Zagrebačke županije Martini Glasnović koja nam je otkrila dio atmosfere uoči konstituiranja skupštine Zagrebačke županije.
Župan Stjepan Kožić će čini se imati stabilnu podršku u Skupštini Zagrebačke županije
Tko je bio dosljedan, uporan i konkretan. Svakako možemo reći da je predsjednik županijske organizacije HDZ-a Željko Turk preuzeo veliki teret na sebe, jer je pokušao na oko nemoguće. Pomiriti NZ Stjepan Kožić i HSS nakon što je došlo do odlaska sadašnjeg župana iz HSS-a, progutati i sitne nepodopštine koje su nakon toga nastale u smislu “micanja” HSS-ovih ljudii s položaja i funkcija. Međutim i predsjednik NL Stjepan Kožić se u svom političkom životu vodio pragmatičnim i realnim rješenjima te je očigledno procjenio da je ova većina u Skupštini najbolje rješenje za stabilnost upravljanja županijom.
Što se tiče Domovinskog pokreta, on je zaigrao s FOKUS-om što samo po sebi ne bi trebalo biti loše, ali je ostavka Miroslava Škore itekako oslabila pregovaračke pozicije jer, budimo iskreni, trebat će puno vremena da se stvari nakon te ostavke saniraju. Most s dr. Bekavcem se nije previše miješao u pregovore, ostali su svoji, a hoće li prihvatiti možebitnu koju jaču funkciju na razini Zagrebačke županije, a postoji spremnost za to, pokazati će vrijeme.
Ono što smo uspjeli saznati neposredno prije tiskanja novina je da će treća konstituirajuća Skupština Zagrebačke županije biti 3. kolovoza 2021., godine kada bi većinom glasova za predsjednicu Skupštine trebala biti izabrana vijećnica i predsjednica HSS-a Zagrebačke županije Martina Glasnović, a prvi potpredsjednik će biti načelnik Rugvice i izabrani vijećnik Mato Čičak, dok će drugo mjesto potpredsjednika biti ponuđeno oporbi u Skupštini koju čine SDP s 9 vijećnika, FOKUS s 6 vijećnika, DOMOVINSKI POKRET s 5 vijećnika i MOST s dva vijećnika.
Željko Turk (HDZ) uspio je, čini se formirati većinu u Skupštini Zagrebačke županije
Predsjednik županijskog odbora HDZ-a i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk nije krio zadovoljstvo postignutim dogovorom. “Zadovoljan sam formiranjem skupštine većine i duboko sam uvjeren da će HDZ, NL Stjepan Kožić i HSS kvalitetno voditi Zagrebačku županiju. Vjerujem da smo premostili one razlike koje su sputavale dosadašnju suradnju naših stranaka, te vjerujem u iskrenu i kvalitetnu suradnju u razdoblju kojem nam dolazi, a već smo u startu uštedjeli gotovo 5 milijuna kuna koliko bi došli novi izbori”