Mjesec je dana od kako je studenticu Mihaelu Berak ubio policajac Marko Smažil.

Mjesec dana od kako je Smažil plasirao laži policiji o tome da se Mihaela ubila sama, da ju je slučajno pogodio sigurnosni metak, da ju je slučajno ubio prilikom čišćenja pištolja. Ove laži je policija plasirala javnosti kao istinu. Posljednja njihova ISITNA je da je do ubojstva došlo NAJVJEROJATNIJE zbog lošeg baratanja oružjem. Policija se o ovom slučaju, točnije načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, oglasio prije točno tri tjedna.

Tri tjedna nitko nije progovorio o slučaju u kojem je POLICAJAC nakon službene dužnosti ubio 20-godišnju djevojku.

Tri tjedna niti načelnik Bece, niti gradonačelnik Ivan Radić, niti župan Ivan Anušić, koji su pozvani na mirno okupljanje 17.10., kao i na današnje, nisu imali potrebu reći nešto na ovu temu. Ne samo o ubojstvu nego o obmanjivanju javnosti u ovom specifičnom slučaju.

Župan Anušić je prije dva tjedna na presici o požaru u tvornici Drava International, upitan o prosvjedu za kojeg je rekao da nije znao, izjavio da se problemi ne rješavaju na ulici, da se problemi u demokratsko uređenoj državi rješavaju kroz institucije. „Policija će napraviti uviđaj, neće ulica odlučivati je li netko nekoga ubio ili je bilo samoubojstvo. Neka institucije rade svoj posao.“

Jer institucije u ovom gradu I državi inače rade svoj posao.

Po ovome se vidi da župan pojma nema o tome što točno institucija policije u njegovoj županiji radi. Jer, župane, ne, ovdje nikako nije bilo riječ o samoubojstvu. Nije kriv ni sigurnosni metak. Ni čišćenje pištolja. Sve su to laži koje su izašle iz institucije zvane policija.

Zbog toga tražimo odgovore!

  1. Kada će se policija ispričati zbog laži i dezinformacija?
  2. Kada i kako će osobe koje su ih plasirale u javnost biti sankcionirane?
  3. Smiju li u policiji dijeliti s javnosti svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva, dok istraga još uvijek traje, a tu podsjećamo na citat načelnika Ladislava Becea “NAJVJEROJATNIJE je zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku.” Kako će biti sankcioniran za ovakvo ponašanje i kada?
  4. Zanima nas, što kaže patolog, koliko je vremena prošlo od ubojstva do poziva centru 112? Jer, Marko Smažil je, prije nego je okrenuo 112, obavio nekoliko poziva. Koga je zvao i koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s Markom Smažilom?
  5. Kako je moguće da je Smažil ubio Mihaelu zbog nestručnog rukovanja oružjem ako je za rukovanje oružjem PROŠAO edukaciju na Policijskoj akademiji? Koliko su policajci, zapravo, educirani za rukovanje oružjem?
  6. Zašto suspendirani, policajci na bolovanju i mladi policajci koji su tek dobili oružje to isto oružje nose kući? Zašto policajci uopće nose oružje kući? Znate li da je u sedam godina pet policajaca iz službenog oružja u Hrvatskoj ubilo potencijalne, bivše ili sadašnje partnerice?
  7. Zašto policajci nose oružje sa sobom kući, odnosno na sva ona mjesta na koja odlaze prije nego što dođu kući? Idu li po dijete u vrtić s oružjem, na informacije u školu, na razne edukacije, na pivo s kolegama s posla? Zašto ga ne ostavljaju u postaji? Nemaju gdje? Hoćemo organizirati akciju skupljanja eura za ormariće za oružje.
  8. Koliko je policija educirana za rad sa žrtvama obiteljskog, partnerskog i bilo kojeg drugog nasilja?

I za kraj pitamo sve nadležne – što se konkretno poduzima po pitanju slučaja ubojstva Mihaele Berak, ali i buduće komunikacije? Mi građani želimo vjerovati osječkoj policiji jer smo sigurni kako u njihovim redovima ima onih koji ne podržavaju ovakvo ponašanje.

“Znamo da se stvari neće promijeniti preko noći I baš zato ne smijemo odustati”, poručuju iz organizacije neformalne inicijative Kava za ženska prava