Noćnim pohodom na Cesargrad započelo obilježavanje 450. obljetnice seljačke bune

Turistička zajednica Biser Zagorja i Hrvatsko planinarsko društvo Cesargrad, u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja, Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Grada Klanjca, zanimljivim su programom obilježili početak slavne Seljačke bune.

Početak je to brojnih suradničkih programa kojima će se tijekom cijele godine obilježavati 450. obljetnica ovog iznimnog i jednog od najupečatljivijih povijesnih događaja.

Program u Klanjcu započeo je na Trgu Antuna Mihanovića. Okupljanju “klanječkih kmetova” pridružili su se i članovi planinarskih društava, susjedi iz Slovenije…, a nakon puntanja na čelu sa seljačkim vođom Ilijom Gregorićem, puntari su  s bakljama u rukama krenuli u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad.

Ispred planinarske kuće, članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, na svoj uvijek atraktivan način, uprizorili su sukob kmetova i Cesargradske straže, a uz svjetlosnu instalaciju na zidinama utvrde, predstavnici Muzeja seljačkih buna upoznali  su posjetitelje sa zanimljivim povijesnim podatcima o važnosti seljačkog oružanog ustanka koji je započeo u noći s 27. na 28. siječnja 1573. upravo napadom na Cesargrad.

Posjetitelji su mogli razgledati i zanimljive srednjovjekovne izloške za koje se pretpostavlja da su pronađeni na Cesargradu i susjednom slovenskom Kunšperku.

Večernje druženje u toploj planinarskoj kući ili oko prigodno zapaljenih vatri na proplanku ispred kuće, nastavilo se uz ponudu hrane, kuhano vino, čaj i glazbeni program domaćeg Buna benda.

Noćni pohod prema Cesargradu trajao je otprilike 40-tak minuta po idiličnom zimskom vremenu, a među puntarima su bili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, kao i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.