Od danas ponovno prometuje autobusna linija Šibenik – Drniš – Knin

Javna autobusna linija na relaciji Šibenik – Drniš – Knin, od  10. kolovoza 2022. godine, ponovno će biti u prometu, kao rezultat postignutog dogovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Šibensko-kninske županije.

Podsjetimo, riječ je o liniji koju održava autoprijevoznik Autotransport d.d. Šibenik, a koja nije prometovala od 1. kolovoza 2022. godine zbog financijske neisplativosti, odnosno, velikih troškova održavanja, povećanja cijene goriva te malog broja putnika.

Uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o vrlo važnoj liniji koju svakodnevno koristi stanovništvo Šibensko-kninske županije, pokušalo se pronaći rješenje za ponovnu uspostavu navedene linije koja ponovno kreće sutra, u srijedu iz Knina, s polaskom u 6.15 sati. Naime, s autoprijevoznikom je postignut dogovor da se prijevoz putnika, umjesto dosadašnjeg prijevoza motornim vozilom kategorije M3, s 50 sjedala, privremeno obavlja motornim vozilom kategorije M2, sa 16 sjedala, a s obzirom na trenutno manji broj putnika koji koriste ovu liniju u ljetnim mjesecima.

Podsjetimo, kako bi se pristupilo rješavanju problema uspostave javne usluge i odgovarajućeg javnolinijskog županijskog prijevoza, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture navodilo je kako su stvorene sve pravne i zakonske pretpostavke za uvođenje javne usluge. Isto je omogućeno kroz Zakon o cestovnom prijevozu i Pravilnik o obavljanju javnog linijskog prijevoza, a uz to su osigurana financijska sredstva, točnije 428 milijuna kuna godišnje Odlukom Vlade, sve kao dio odgovora na postojeće probleme u javnom linijskom prijevozu. Sada slijedi uspostava javne usluge na razini samih Županija u čijoj je nadležnosti navedeno.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture