Otvorene prijave za novi ciklus edukacije Mladi za dostojanstvo i ljudska prava

Radosno Vas obavještavamo kako su otvorene prijave za novi ciklus edukacije Mladi za dostojanstvo i ljudska prava koju organizira Svjetski savez mladih Hrvatska (u daljnjemu tekstu: SSMH).

SSMH podružnica je međunarodne organizacije mladih Svjetski savez mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

Mladi za dostojanstvo i ljudska prava edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina koja se već dugi niz godina održava u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a od 2020. godine provodi se i u online obliku.

Pohađanje ove edukacije je početni korak pridruživanju Svjetskome savezu mladih, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti preko službenog obrasca na poveznici. Prijave traju do nedjelje 2. svibnja 2021. godine.

Tijekom edukacije polaznici će se susretati s tekstovima autora poput Viktora Frankla, Karola Wojtyle i Clivea Staplesa Lewisa. Na temelju njihovih promišljanja polaznicima će se približiti shvaćanje ljudskog dostojanstva, ne samo kao temelja za razumijevanje ljudske osobe, već i kao podloge iz kojeg proizlaze ljudska prava. Osim navedenoga, polaznici će steći uvid u važnost solidarnosti među ljudima kao i u odrednice kulture koja kao takva čini društvo plemenitijim. Rasprave će se održavati uživo i online, ovisno o željama svakog sudionika, a vodit će ih educirani mentori. Nakon 7 susreta slijedi certifikacija i službena potvrda o sudjelovanju.

Edukacija će polaznicima pružiti cjelovit uvid u svijet ljudskih prava; savladat će osnove nazivlja koje se koristi u Ujedinjenim Narodima i institucijama Europske unije.
Po završetku edukacije polaznici će moći postati članovi Svjetskoga saveza mladih, zajednice prijatelja koja mladima pruža priliku za osobni i profesionalni razvoj kao i mogućnost sudjelovanja u provedbi programa i projekata poput Kurikula za ljudsko dostojanstvo, Ljetne škola bioetike i ljudskih prava te brojnih drugih. Također, kao članovi Saveza, mladi će imati priliku steći zagovaračko iskustvo, te vještine pisanja projekata i upravljanja ljudskim potencijalima.

Iskustva dosadašnjih polaznika su zaista pozitivna, a da je tomu tako svjedoči iskustvo bivše polaznice Ive Marije Pitlović, koja je postala jedna od mentorica na edukaciji:
„Edukacija, odnosno njezini voditelji i polaznici ohrabrili su me u shvaćanju da i ja mogu biti pokretač promjene na način da u svome djelovanju uvijek imam na umu ljudsku osobu i njezino nepovredivo dostojanstvo. Ne samo da sam sudjelovanjem u raspravama stekla sigurnost za izražavanje svojih misli i stavova, već sam i slušajući druge mogla od njih učiti. Neki su mi polaznici postali pravi prijatelji.“
Nakon prijave zainteresirani će dobiti povratnu informaciju o detaljima u vezi s edukacijom. Ključni će čimbenik za sve zainteresirane biti njihova motivacija i slaganje s Poveljom Svjetskog saveza mladih.

Edukacija je besplatna i održava se na hrvatskome jeziku.
Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem društvenih mreža na Facebook stranici: @World Youth Alliance Hrvatska i na Instagram profilu @wyacroatia ili e-poštom: croatia@wya.net.

Više informacija o navedenoj edukaciji možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.