OTVORENO PISMO PREMIJERU PLENKOVIĆU I MINISTRU BEROŠU

Poštovani premijeru Plenkoviću, poštovani ministre Beroš,

U više ste navrata, nažalost, pokazali kako uopće ne cijenite rad liječnika u Hrvatskoj. Vrhunac je Vaša izjava, premijeru, od prije dva dana, da što se liječnici bune, a imaju velike plaće, te kako veće plaće od njih imaju možda samo kontrolori leta, uz posprdni komentar „Stresan posao? Ma hajde..“

Ovakvim stavom pokazujete koliko podcjenjujete i obezvrjeđujete sav dosadašnji trud i rad hrvatskih liječnika. Osim toga, ili ne razumijete kakvi su problemi u zdravstvenom sustavu, ili se pravite da ne razumijete, a ne znam što je gore.

Ministre Beroš, Vaš je zadatak brinuti za kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu skrb našim građanima, ali i osigurati bolje uvjete rada onima koji rade u zdravstvu.

Međutim, obojica svojim (ne)činjenjem tjerate zdravstvene djelatnike iz Hrvatske!

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju na rad u inozemstvo otišlo je 1032 liječnika. Trenutno je dodatnih 838 liječnika administrativno spremno za odlazak.

Problem nisu samo plaće koje su u Hrvatskoj nekoliko puta manje nego u drugim zemljama, već i lošiji uvjeti rada, kadrovska devastacija sustava, administrativno preopterećenje, neuređenost zdravstvenog sustava, rad na nekoliko radilišta u jednom danu, jer nema dovoljno djelatnika. Zdravstveni sustav nije se još urušio jedino zahvaljujući entuzijazmu i predanom radu zdravstvenih djelatnika, uz ogroman broj odrađenih prekovremenih sati. Godišnje liječnici odrade oko 3 milijuna prekovremenih sati. U 2020.i 2021.godini u zdravstvu je ukupno odrađeno 15 milijuna prekovremenih sati, od čega su pola odradili liječnici.

Pojedinačne visoke plaće liječnika, koje tako ponosno ističete, rezultat su ogromnog broja odrađenih prekovremenih sati, po 100 do 200 mjesečno pa i više, jer nema tko raditi. Zar mislite da su liječnici presretni kada provode dane i noći u bolnici, u dežurstvima, pripravnosti i redovnom radu, odvojeni veći dio mjeseca od svojih obitelji?

Pandemiju COVID-a iznijeli smo na leđima svi zaposleni u zdravstvu, a vi ste „velikodušno“ osigurali, većinom sramotno male iznose tzv. COVID dodatka, samo jednom dijelu zaposlenika u zdravstvu. Više godina, a posebno zadnje dvije, upozoravaju vas i liječničke udruge, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL, KoHOM,itd, kao i mi iz oporbe (pogotovo mi koji i dalje radimo u sustavu), koji su problemi u zdravstvu, od primarne, sekundarne do tercijarne razine. Predložili smo vam niz rješenja kako bi se gorući problemi u zdravstvu što prije počeli rješavati. No, ne uvažavate što vam govori struka. Predlažete izmjene zakona koji neće donijeti boljitak sustavu, a dodatno će otežati rad zaposlenima u zdravstvu.

Osim toga, nekoliko godina tražimo da se liječnicima vrati mogućnost sudjelovanja u granskom kolektivnom pregovaranju. No, ni u tome nema pomaka nabolje.

Dodatno nerazumijevanje pokazujete prema rješavanju problema pripravničkog staža onim strukama koje ga po zakonu moraju obaviti (npr. fizioterapeuti, radni terapeuti, laboratorijski tehničari, itd.). Država ih je obavezala da obave staž, kako bi se mogli zaposliti, no ne omogućuje ga. Na staž čeka oko 3000 ljudi, a jedva ste ga osigurali za 900 pripravnika ove godine. Neki čekaju na staž po nekoliko godina. Dosta im je! Mnogi od njih jedini izlaz vide u odlasku iz Hrvatske. Ministre Beroš, znate dobro koja smo Vam rješenja ponudili da se riješi problem pripravništva. No, sustav Vam je užasno spor i trom; samo za jedan dopis iz Ministarstva zdravstvenim ustanovama treba nekoliko tjedana. A ovi mladi ljudi i dalje čekaju.

Premijeru Plenkoviću, ministre Beroš, pokrenite se napokon, počnite uvažavati što Vam govorimo i pothitno rješavajte probleme u zdravstvu jer uskoro neće imati tko liječiti naše pacijente.

 

 

 

Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med.

Saborska zastupnica (SDP)