Ovog adventa dvorište Klinike za psihijatriju Vrapče krasi posebno božićno drvce

 

VUNENO BOŽIĆNO DRVCE U DVORIŠTU KLINIKE ZA PSIHIJATRIJU VRAPČE

Pleteno, vuneno božićno drvce nastalo je zajedničkim pletenjem šala u akciji „ŠŠŠ…Štrikeraj Štrika Šal“. Za izradu šala korištena je čista vuna, osigurana donacijama Fondacije EWE te Poljoprivredne zadruge Otok Krk, s ciljem da se potakne već upotreba ovog prirodnog materijala. U izradi šala sudjelovalo je niz pojedinaca i organizacija, kako iz zemlje, tako i iz inozemstva, okupljenih oko Štrikeraj café-a sa zajedničkom motivom da promoviraju pletenje i kukičanje i njihove dobrobiti. Svi oni zajedno uspjeli su isplesti 102,5 metara zajedničkog šala koji su transformirali u ovo posebno drvce. I svi ukrasi na drvcu su od čiste vune, kukičani, pleteni ili oblikovani tehnikom filcanja, kao i božićna zvijezda na njegovom vrhu.

Pletenje je aktivnost međusobnog povezivanja i kombiniranja očica a u ovaj je šal upleteno otprilike 922 500 očica koje su sve jednako važne i preko kojih smo se svi međusobno povezali, – rekla je Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj café-a Udruge i Centra OZANA. Upravo je povezivanje sa zajednicom i socijalna uključenost ono čemu u Udruzi i Centru OZANA pridaju posebnu pažnju u radu sa korisnicima, mladim i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama.

Svečano otkrivanje vunenog božićnog drvca u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče rezultat je partnerstva Udruge i Centra OZANA te njihovog Štrikeraj café-a i Klinike za psihijatriju Vrapče u programu RUKE, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Nastavak je to uspješne suradnje koja je započela 2021. godine kroz inicijativu „Isprepletimo ruke“ izrade rukavića – šarenih pletenih i kukičanih tuljaca sa mnoštvom pletenih i kukičanih ukrasa. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, okupirati ih i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju. Do sada je donirano više od 500 rukavića, a kroz inicijativu se promiču i dobrobiti pletenja i kukičanja za sve, pa tako i oboljele od demencija. Partnerstvom u projektu „RUKE“ otvaraju im se mogućnosti za niz zajedničkih aktivnosti i djelovanja u svrhu daljnjeg promoviranja aktivnosti pletenja i kukičanja te njihovog terapijskog učinka, kao i zajedničkih napora na širenju upotrebe rukavića i razvijanju novih senzoričkih pomagala nastalih upravo prakticiranjem ovih vještina.

Ovaj vuneni bor, svečano otkriven na Sv. Nikolu, u dvorištu Klinike za psihijatriju Vrapče,  pokazao je da se udruženim snagama može ostvariti veliki cilj, te kako tradicionalne vještine kao što su pletenje i kukićanje blagotvorno utječu na oporavak i svakodnevno funkcioniranje naših pacijenata – izjavio je prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

Osim zajedničkog šala, tijekom akcije nastalo je i mnoštvo šalova koji će tijekom blagdana biti donirani pacijentima Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju te korisnicima OZANE.

Božićno će drvce krasiti dvorište Klinke za psihijatriju Vrapče tijekom Adventa, a nakon toga vuna koja je utrošena u njegovu izradu biti će ponovno upotrijebljena za izradu podložaka za sjedenje.