PETRA ŠKROBOT – JEDINA GRADONAČELNICA U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI

 

Nakon 12 godina vladavine HSS-a, uslijedilo je iznenađenje – FOKUS-ova Petra Škrobot nova je gradonačelnica Grada Samobora.

Kandidatkinja stranke Fokus, Petra Škrobot, ekonomistica i predsjednica samoborskog ogranka stranke, pobijedila je u drugom krugu lokalnih izbora i postala gradonačelnica Samobora. Sa 1.556 glasova više pobijedila je nasljednika Kreše Beljaka, čelnog čovjeka HSS-a Samobor Željka Staneca. Tako je Grad Samobor dobio novu mladu i perspektivnu gradonačelnicu i jedinu ženu na takvom mjestu u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

Glavni razlozi njene kandidature bili su neispunjena obećanja i konstantno propadanje grada pod dosadašnjom vlašću koje stvara sve veće nezadovoljstvo među građanima. Rođena je Samoborka i želi unaprijediti svoj grad na ponos svih građana. Kako je mnogo puta u svojoj kampanji istaknula „želi probuditi Samobor koji spava 12-godišnji san i razviti njegov potencijal u bolji i napredniji grad.“

Petra Škrobot provoditi će smjernice i politike stranke u skladu sa glavnim prioritetima za razvoj Samobora.  Njezin program uključuje brojne strukturne i organizacijske promjene, a neke od najvažnijih su:

  • stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja,
  • privlačenje investicija,
  • pružanje podrške poduzetnicima i obrtnicima,
  • poboljšanje javnog prijevoza i infrastrukture,
  • unapređenje turizma i kulture,
  • poboljšanje učinkovitosti gradskih zaposlenika,

i posljednje, ali najvažnije

  • transparentnost trošenja proračunskih sredstava.

FOKUS je postao prva stranka u Gradskom vijeću sa osam zastupnika. Tako će uz pet HSS-ovih, pet SDP-ovih, dva HDZ-ova i jednog nezavisnog biti nezaobilazan faktor donošenju gradskih odluka u iduće četiri godine. Također, u susjednoj Svetoj Nedelji ima stranačkog kolegu koji je uvjerljivo pobijedio u prvom krugu, pa međugradska suradnja sigurno neće izostati, već će zajedno graditi uspješnu političku budućnost.  Samobor je pokazao da je nastupilo vrijeme za promjene i da je spreman za nove ljude koje će te promjene provesti i u stvarnosti.

Biografija

Petra Škrobot rođena je 1988. godine. Dolazi iz samoborske obitelji, i sama rođena Samoborka, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Završila je preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutno priprema i obranu doktorata. Publicirala je velik broj znanstvenih i stručnih radova. Dobitnica je Rektorove i Dekanove nagrade.

Po završetku studija radila je u odjelu nabave (Brodosplit, projekt Obalnih ophodnih brodova za MORH), a nakon toga u tvrtki Eurocom kao Key Account Manager.  Radila je i kao vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u izvođenju nastave na Katedri za trgovinu. Godine 2016. počinje raditi kao suradnica na projektu „Potencijali i prepreke razvoja socijalnih supermarketa u Srednjoj i Istočnoj Europi“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Sudjelovala je u izvođenju nastave na nekoliko kolegija te je radila na brojnim projektima.

Osnivačica je FOKUS-a Samobor gdje je okupila tim mladih i uspješnih ljudi.

Volonterka je, sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama.

U slobodno vrijeme najviše voli putovati.