Poskupljenje kruha je poseban bezobrazluk, neki pekari već platili kaznu …

“Zna se da se bez kruha i mlijeka, ali poglavito bez kruha ne može živjeti. Za siromašnije građane kruh je strateška namirnica, a tu se vidjelo koliko su skakale cijene. Ali ne samo na kruhu nego i na pecivima. Ako znamo da je udio troška hrane kod siromašnijih između 40-50 posto, da je po samoj inflaciji taj rast hrane bio malo manji od 20 posto, onda taj udar koji se dogodio bio pomor”, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Sever je ustvrdio kako cijene nisu drastično skakale u razdoblju od 31. prosinca do 1. ili 2. siječnja, nego već krajem studenoga i početkom prosinca.

Na pitanje što očekivati nakon 1. veljače kada su najavljena nova poskupljenja, Sever je rekao kako bi bilo dobro da se ne ponesu svi za rekordnom potrošnjom u prosincu. ‘Cijene hrane su u svijetu već počela padati i padaju zadnjih šest mjeseci. Bilo bi dobro da se sada ne ponesu svi za rekordnom potrošnjom u prosincu jer se tada našlo puno novca u opticaju. U siječnju će još biti malo pojeftinjenja, ali pravo otrježnjenje čeka u narednom razdoblju i ja želim vjerovati da će biti dovoljno mudrih da se neće dopustiti takav udar i da će vlada sve kontrolirati’, rekao je Sever za HRT.

U našem kraju mali pekari negoduju, neki su podigli cijene, pa ih posjetila inspekcija i dobili su paprene kazne, dok drugi koji nisu dizali cijene neslužbeno kažu kako u velikim trgovačkim centrima cijene kruha znatno odudaraju od njihovih gdje 500 gr bijelog kruha dođe 1,33 eura, a u centrima su neke vrste kruha dosegle cijene i preko 2 eura.

Neki kažu kruh je preskup, dok drugi su suprotnog mišljenja zbog velikih količina kruha koje se još uvijek baca. Istina je negdje u sredini kao i uvijek.