Potpisan Sporazuma o suradnji VZ pokrajine Baden-Württemberg i HVZ-a

 Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji s njemačkim vatrogascima upriličen i susret s predsjednikom Vlade RH

Danas je u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije potpisan Sporazum o suradnji Vatrogasne zajednice pokrajine Baden-Württemberg i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te visoko izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg: dr. Frank Knödler, predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga, Frieder Lieb, načelnik Vatrogasne škole Baden-Württemberg, Gerhard Lai, počasni dopredsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga i Michael Wegel, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga. Sporazum s njemačkim vatrogascima je potpisan radi učinkovitije i ekonomičnije provedbe različitih vatrogasnih djelatnosti i njegovanja prijateljskih odnosa.

Župan Blaženko Boban, upriličio je prijem te kao domaćin potpisivanja ovoga Sporazuma o suradnji dviju vatrogasnih zajednica u uvodnim riječima dobrodošlice nije krio oduševljenje zbog ovoga svečanog čina koji je rezultat dugogodišnje izvrsne suradnje pojedinaca kao i vodstva obiju vatrogasnih zajednica.

– Vi predstavljate jednu od najvažnijih institucija Vlade Pokrajine Wurttenberg i jedna ste od najbolje organiziranih vatrogasnih zajednica u cijeloj Njemačkoj. Zasigurno ćemo imati što od vas naučiti. Nastavljamo naše višegodišnje prijateljstvo kroz buduću konkretnu suradnju vaših vatrogasnih škola i našega, tek izgrađenog nastavnog Središta za vatrogastvo u Vučevici. Koristim ovu prigodu zahvaliti i pohvaliti profesionalce u svom poslu koje ste imali prigodu ranije upoznati, od gospode Kovačevića, Zeca, Mikasa i njihovih suradnika koji su naš čvrsti oslonac u svim kriznim situacijama, od požara do poplava, potresa i sličnih ekstremnih situacija. Svi mi imamo sreću što je predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader istovremeno potpredsjednik Hrvatskog sabora što se pokazalo navlastito korisnim kod donošenja novog Zakona o vatrogastvu i svekolikoj organizaciji profesionalnog i dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj – rekao je župan Boban.

Predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ante Sanader zahvalio je županu Bobanu za prijem te izaslanstvu Vatrogasne zajednice Baden-Württenbergu na ukazanom povjerenju i dolasku u Republiku Hrvatsku.

Sanader je podsjetio na zajedničku povijest vatrogasnih organizacija gdje je prvo vatrogasno društvo utemeljeno 1846. godine u Torlachu. U Hrvatskoj je prvo društvo osnovano 1864. godine. Podsjećajući na činjenicu da je Gerhard Lai, počasni konzul HVZ-a u Baden-Württenbergu, zaslužan za donacije više od stotinu vatrogasnih vozila. Radi ilustracije prijateljstva Sanader je podsjetio kako je VZ Baden-Würtenberga, nakon potresa u Sisku, Petrinji  i okolici koji se dogodio 29. prosinca 2020. godine, već 1. siječnja 2021. poslao ljude i konkretnu pomoć, bez da ih je itko pozvao za pomoć. Tako rade braća – naglasio je Sanader te zahvalio svakom članu izaslanstva pojedinačno. Naglasio je kako je Vatrogasna škola pokrajine Baden-Würtenberg najbolja u Njemačkoj I Europi, ali da će i naši vatrogasci imati što pokazati svojim kolegama iz Njemačke, posebno kada je riječ o šumskim požarima. Zato govorimo o strateškom partnerstvu od kojega će korist imati vatrogasci iz cijele regije i šire.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković također je istaknuo važnost činjenice da je Sanader kao predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice istovremeno i potpredsjednik Hrvatskog sabora, što je na ponos i korist svim vatrogascima u Hrvatskoj. Zapovjednik je naglasio zajedništvo područne i lokalne samouprave u koordinaciji sa središnjim tijelima Vlade RH, koje daje sigurnost našim građanima u svim kriznim situacijama, što se najbolje moglo vidjeti kod nedavnog požara na otoku Čiovo – istaknuo je, između ostaloga, zapovjednik Tucaković, dodajući da je današnje potpisivanje protokola o suradnji s najboljima u Europi važno za naše ukupno vatrogastvo. – Zato još jednom zahvaljujem županu Bobanu, njegovom timu na čelu s Damirom Gabrićem, Tihi Zecu, županijskoj razvojnoj agenciji RERA koji su vrijedno radili na izgradnji Nastavnog centra u Vučevici koji će preporoditi cijeli taj dio dalmatinske Zagore.

Frank Knödler, predsjednik Vatrogasne zajednice Baden-Würtenberga je u pozdravnom obraćanju istaknuo sličnosti naših dviju vatrogasnih zajednica, od povijesnih do ustrojbenih te dugogodišnje prijateljstvo intenzivirano kroz vrijeme domovinskog obrambenog rata u Hrvatskoj, potvrđeno za nedavnih potresa u Sisku i okolici, sve do današnjih dana: – Dugogodišnja suradnja naših dviju vatrogasnih zajednica je okrunjena potpisivanjem ovoga Sporazuma. Možemo puno učiti od naših kolega u Hrvatskoj i posebno Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jučer smo također posjetili Zračnu luku u Zadru, a posjetit ćemo i druge vatrogasne zajednice po otocima i na sjeveru Hrvatske. Posebno me raduje buduća suradnja naših vatrogasnih škola i budućeg centra vatrogasne izvrsnosti u Vučevici – kazao je Knödler te zahvalio još jednom županu i svima drugima na ovako srdačnoj dobrodošlici.

Tijekom boravka u Hrvatskoj izaslanstvo će se upoznati s radom i ustrojem hrvatskog vatrogastva obilaskom vatrogasnih zajednica i vatrogasnih postrojbi u Gradu Zagrebu, Velikoj Gorici, Koprivnici, Zadru, Splitu i Hvaru.

Uz župana Bobana i potpredsjednika Hrvatskog sabora Sanadera, potpisivanju Sporazuma su nazočili pročelnici Damir Gabrić i dr. Davor Pavić, županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, pročelnik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske Tiho Zec i zapovjednik JVP Grada Splita Mario Mikas.

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg

Nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sana U uvodnom dijelu predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, koji je ujedno i potpredsjednik Hrvatskog sabora, ukratko je u društvu predsjednika Vlade RH i glavnog vatrogasnog zapovjednika izaslanstvu njemačkih vatrogasaca predstavio sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pohvalio je suradnju s državnom vlašću koja je omogućila zakonodavne promjene kojima je Hrvatska vatrogasna zajednica središnji državni ured za vatrogastvo te da čini sve kako bi vatrogastvo bilo i ostalo brend u Europi i svijetu. Također je rekao da ga veseli suradnja s njemačkim vatrogascima te da su uvijek dobrodošli u Hrvatsku i u hrvatsku vatrogasnu obitelj.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izaslanstvu Vatrogasne zajednice pohvalio je dugu tradiciju koju ima hrvatsko vatrogastvo te ukazao na važnost i dobru organiziranost Hrvatske vatrogasne zajednice koja je kao samostalno državno tijelo jedan od stupova domovinske sigurnosti.

– Zahvalni smo vatrogascima koji obavljaju zahtjevan posao i pružaju sigurnost stanovništvu. – rekao je predsjednik Plenković.

Dr. Knödler izrazio je zadovoljstvo što je potpisan sporazum između Hrvatske vatrogasne zajednice i VZ Baden-Württemberga. U svojem kratkom boravku u RH i posjetu nekolicine vatrogasnih organizacija dobio je uvid u način funkcioniranja hrvatskog vatrogasnog sustava naglasivši da ovakav brz i učinkovit sustav u zaštiti od požara ne može se osigurati u Njemačkoj. Veseli se zajedničkoj suradnji i obećao je da će pri povratku u Njemačku pronaći načina da osigura dopremu dvaju vatrogasnih vozila u Regionalni nastavni centar u Vučevici.der i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ugostili su predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga.