Povorka berača i beračica

Danas je u Pregradi održana 53. svečana Povorka berača i beračica.  Sam je početak zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta bio odgođen i prebačen na 13 sati. Povorka je kruna manifestacije Branje grojzdja koja se ove godine održava po 53. puta, a koju zajednički organiziraju Grad Pregrada i Turistička zajednica Područja Srce Zagorja, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije.

Nakon okupljanja sudionika ispred Dječjeg vrtića Naša radost povorka je krenula uz zvukove limene glazbe. Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar,  Zlatko Šorša predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije i direktorica Turističke zajednice Područja Srce Zagorja Karolina Hostić krenuli su u povorci sa zapregom Majsec iz Bobovja.

Njome je upravljao Mirko Majsec, uzgajivač konja pasmine hladnokrvnjak koji sudjeluje u povorci već 32 godine. Na čelu su povorke bila djeca iz Dječjeg vrtića Naša radost sa svojim odgojiteljicama i odgojiteljima, a izveli su pjesmu Štiglec čiji je tekst i glazbu napisala Gordana Krizmanić, dugogodišnja ravnateljica vrtića, a aranžman Matija Krizmanić. Njima su se pridružila i djeca iz Osnovne škole Janka Leskovara iz Pregrade. U povorci su bila i djeca iz dječjeg folklora KUD-a Pregrada, koji su pod vodstvom Liare Katakun uvježbali splet dečjih zagorskih pjesama i plesova. U povorci su sudjelovali i kola Lipnjak-Firšt iz Druškovca Humskog, Bračević iz Petrovskog, Cerovski iz Huma na Sutli i Kola Mikša iz Prišlina i zaprega Šereg iz Štuparja.

Po dolasku na Trg Gospe Kunagorske nastupio je Ansambl Zabok, a nagrade po kategorijama uručili su gradonačelnik Marko Vešligaj, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a pridružila im se i direktorica Turističke zajednice Područja Srce Zagorja Karolina Hostić. Najbolji mali berač proglašen je Patrik Gorup, a najbolja mala beračica Ana Lazar. Najboljom beračicom proglašena je Dorotea Kanjuh Grozaj, najboljim beračem Toni Crnić, a najbolja kola bila su od OPG Mikša.

Povorku su došli pogledati i saborski zastupnici Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić.

Za kraj su se okupljenima obratili domaćin i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Drago mi je da smo uspjeli održati tradiciju i danas održati ovu povorku beračica i berača. Mislim da smo u ovih desetak dana od otvaranja u OPG-u Cvek, onih krasnih narodnih nošnji koje imate prilike vidjeti u našem muzeju do sjajnoga, možda i najboljeg do sada, Festivala vinskih popevki i napitnica, ali i svih sportskih i društvenih događanja kojima je obilovala manifestacija postigli da je sve potpuno uspjelo – istaknuo je gradonačelnik.

Župan Kolar čestitao je gradonačelniku Vešligaju i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije i napomenuo da je ona davno izašla iz granica županije.

Ovogodišnja povorka održala se i zahvaljujući sponzorima.

Zlatni sponzori:
Staklorez Burić / Kamgrad / Vetropack / Kostelpromet /
Kuna-gora zanatska zadruga / Završni radovi Krešo

Srebrni sponzori:

Alati Stuhne / Eko-Flor / Kunateks / Plodine / Krklec-metal

Omco Croatia / Gotra logistika / Tena-G / Zagrebačka banka /

Elicom / Etim / Niskogradnja

Prijatelji:

Autoprijevoz Zagvozda / Alatničarstvo Barić / Alumnus Grupa /

Autocesta Zagreb – Macelj / BDF servis / Foton / Gramont   /

Gumiservis-Promet / Humplin / KIKO / Kostelgrad projekt / Kračun /

Libusoft Cicom / Očna optika Miro / Ordinacija dr. Kirlić / Trgocentar

/ VIOP / Lunapark Dida

Po završetku povorke ispred zgrade knjižnice, po prvi puta na manifestaciji Branje grojzdja održao se Obed iz košare. Radi se o tipičnim jelima koje su se nekada davno stavljale u košare i pripremale za odlazak u berbu, a mogla su se kušati i danas.