Zaprešić je postao dio europske obitelji Interpret Europe

 

Turistička zajednica grada Zaprešića prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je postala dio europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe.

Odobrenje članstva stiglo je od Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice koje je podržalo napore i aktivnosti TZ grada Zaprešića u drugačijem pristupu upravljanja destinacijom.  Pristup je to temeljen na inovativnom i usmjerenom upravljanju doživljajem i emocijama koje Zaprešić nudi kroz svoje sadržaje, kao i dobrim pričama te interpretaciji baštine kroz dublje značenje.


Zaštita kulturne i prirodne baštine kroz drugačiju i inovativnu interpretaciju

Upravo smjer zaštite kulturne i prirodne baštine kroz kvalitetnu i drugačiju interpretaciju jest temelj rada europskog udruženja Interpret Europe koje je osnovano u Njemačkoj 2010. godine. Danas ima više od 1000 članova diljem Europe, ali i šire u čak 57 zemalja svijeta, od čega 50-ak institucionalnih. Turistička zajednica grada Zaprešića je četvrti institucionalni član koji dolaze iz Hrvatske, ali ujedno i prva destinacijska menadžment organizacija (DMO) s ovih područja.

TZ grada Zaprešića zadnje dvije godine intenzivno surađuje s organizacijom Interpret Europe te su organizirali nekoliko uspješnih treninga i seminara interpretacije baštine sukladno metodologiji Interpret Europe. Upravo je to potaklo TZ Zaprešić da osnuje „TZZ akademiju“ koja se bavi različitim edukacijama i seminarima iz područja turizma i kreativnih industrija. Cjelokupni rad usmjeren je na stvaranje novih priča u destinaciji i to kroz drugačiju, inovativnu i zanimljivu interpretaciju.

„Ovo je još jedno vrijedno priznanje, kojim je naš grad odsad ucrtan i na kulturološku kartu Europe. Zaprešić i u tom smislu ima mnogo za ponuditi, ali svakako bih volio pohvaliti mladu ekipu zaprešićke Turističke zajednice koja je revno radila da to bude i prepoznato, predstavljajući našu povijesnu i kulturnu baštinu na jedan drugačiji, suvremen način.“ – rekao je Željko Turk, predsjednik turističke zajednice i gradonačelnik grada Zaprešića.

Željko Turk – predsjednik TZ Zaprešić


Upravljanje doživljajem i sinergija kao ključ kvalitetnih turističkih rezultata

U TZ grada Zaprešića ističu kako je njihovo članstvo logičan slijed nakon organizacije edukacija i treninga za interpretatore baštine, ali isto tako kao zalog uspješnog djelovanja u upravljanju doživljajem koji svakako žele na jednoj višoj razini prenijeti u suradnji s udruženjem Interpret Europe.

“Naš tim u Turističkoj zajednici grada Zaprešića svojim radom i aktivnostima uspješno stvara emocije putem poruka i priča te povezivanjem s baštinom na svim razinama. Od lokalnog stanovništva, preko subjekata koji djeluju u turizmu pa sve do posjetitelja. Svi zajedno kreiramo nove inspiracije naše destinacije, a samim time i kvalitetne sadržaje.”, istaknuo je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

Tonj Ganjto direktor TZ Zaprešić

Turistička zajednica grada Zaprešića iznimno je aktivna u više područja djelovanja – od upravljanja javnom turističkom infrastrukturom; koordiniranja projekta sedam (7) udruženih turističkih zajednica s područja Zagrebačke županije (projekt KulTurama); pokretanja projekta “Druga perspektiva” za uključivanje osoba s invaliditetom u turistička kretanja pa sve do kreiranja različitih inovativnih sadržaja i usmjerenog upravljanja destinacijom.