Pronađen tisućiti leptir

Noć noćnih leptira, jedinstvena prilika promatranja noćnih leptira i njihovih šarenih boja i uzoraka krila, organizirana je u gustoj grabovoj šumi u Klinča Selima. Za promatranje noćnih leptira postavljeno je 10 svjetlosnih piramida čije je ultraljubičasto svjetlo privuklo velik broj leptira ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo.

Ravnateljica JU Zeleni prsten dr.sc. Tatjana Masten Milek je istaknula: „Noćas su pronađene još neke nove vrste, tako da s ponosom mogu reći da je Zagrebačka županija dom za 1010 vrsta leptira. Cilj manifestacije je približavanje čarobnog svijeta noćnih leptira široj javnosti. Posjetitelji su uz vrsne znanstvenike imali priliku naučiti svašta o njihovoj morfologiji i ekologiji te naučiti kako fotografirati noćne leptire. Velika posjećenost pokazatelj nam je da ovu manifestaciju trebamo nastaviti i sljedećih godina.“

Ponajbolji europski lepidopterolog Stanislav Gomboc iz Slovenije održao je zanimljivo predavanje o leptirima. Saznali smo da je vinski ljiljak dobio ime po boji crvenog vina, a sovice, najveći oprašivači, se tako nazivaju zato što im svijetle oči. Pedeset posto leptira se hrani a 50 posto živi od masti koje nakupi gusjenica. Prosječan je životni vijek leptira pet dana, neki žive duže, a neki imaju tek nekoliko sati da lete, ljube i umiru. Leptiri vide jako dobro, orijentiraju se prema ultra ljubičastom svjetlu koje mi ne vidimo i vide više boja nego mi. Leptiri iz porodice ljiljaka su vrsni letači i selci, a budući da mogu letjeti brzinom od 100 km na sat mogu doći iz Afrike za 5 dana. Letjeti mogu samo ako imaju zagrijane mišiće na 30-ak stupnjeva. Najmanji leptir koji živi na našem području je velik 2 milimetra, a najveći je veliko noćno paunče promjera krila čak 14 centimetara.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe.