PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U OSNOVNOJ ŠKOLI MATIJE GUPCA

Povodom Kineske nove godine u osnovnoj školi Matije Gupca na Knežiji u petak, 3. veljače 2023. s početkom u 9:40 sati održati će se sljedeći program:

U prvom dijelu programa učenici će sudjelovati u radionicama kineske kulture i jezika koje će voditi profesori i profesorice Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu. Poslije radionica, održat će se 45-minutni kulturni program u sklopu kojega će se učenicima predstaviti djelić bogate kineske kulture kroz ples i glazbu.

Kineska nova godina, poznata i kao Festival proljeća, najvažniji je kineski blagdan. Ulazak u novu lunarnu godinu obilježava se 15-dnevnim slavljem koje tradicionalno završava s Festivalom lampiona. Festival lampiona ove se godine obilježava u nedjelju, 5. veljače 2023. 

Kineska nova 2023. godina počela je 22. siječnja i trajat će do 10. veljače 2024. godine, a bit će u znaku Zeca. Zec je četvrti znak kineskog zodijaka. Zečevi su znak dugovječnosti i smatraju se prirodnim sretnicima.

Kineska Nova godina ne slavi se samo u Kini, već iu zemljama poput Sjeverne i Južne Koreje, Vijetnama, Malezije i Indonezije.

Blagdan se obilježava okupljanjem obitelji na taj dan i razmjenom darova poput odjeće i igračaka. Cijela obitelj uređuje kuću, a nakon toga se svi prozori i vrata okite crvenom bojom koja označava zdravlje i sreću. Kinezi biraju crvenu boju jer se vjeruje da crvena boja tjera duhove.

Pohane rolice, knedle i rezanci su neizostavan su dio kineske novogodišnje gozbe, kao i kolač od riže koji simbolizira uspjeh. U tom razdoblju mnogi odlaze kući svojim obiteljima kako bi zajedno dočekali blagdane u miru i veselju, kako to tradicija nalaže. Ono što je zanimljivo kada je kineska Nova godina u pitanju je da se dan prije praznika čisti kuća kako bi se očistila od loših stvari i pripremila za dobre stvari koje donosi godina pred nama.