Radoboj predstavljen na drugom Hrvatskom kongresu o šumskoj terapiji

Na dane 22. i 23. rujna u NP Krka, Eko centar Puljani održano je dvodnevno izlaganje stručnjaka  iz različitih dijelova svijeta o benefitima šumske terapije.

Dvodnevnom izlaganju na drugom Kongresu o šumskoj terapiji prisustvovali su svjetski poznati autori ove jedinstvene terapije među koji su bili prof. Qing Li, predsjednik japanskog društva šumske terapije, prof. Won Sop Shin sa Sveučilišta šumske medicine Chungbuck iz Koreje, prof. Laura Secco sa Sveučilišta TESAF iz Padove, Italija, Amos Clifford, osnivač ANFT-Društva za šumsku terapiju iz Amerike i  niz drugih stručnjaka iz Slovenije i Hrvatske; prof. Tomislav Dubravec iz Instituta za šumarstvo, prof. Vanja Vasiljev iz Medecinskog fakulteta iz Rijeke, prof. Aleksandar Racz sa Zdravstvenog Sveučilišta u Zagrebu i mnogi drugi.

Načelnik općine Radoboj, Anđelko Topolovec i ravnateljica Muzeja Radboa u Radoboju, Ivana Hazulin Pospiš održali su izlaganje pod nazivom „Great natural resources with a rich world culture heritage“ o značaju šumske terapije u Radoboja kao turističkom proizvodu i ostalim kulturnim i prirodnim posebnostima Radoboja koja su dio cjelovitog turističkog paketa. Naime, ove godine u suradnji s Platformom Snaga šume /Forest Power organizatorom Konferencije, prepoznata je vrijednost gore Strahinjčice sa raznolikim šumskim biljem i drvećem i također njezina povijest koja seže u doba neolitika. Trasirane su dvije šumske staze za šumsku terapiju u visinskom i nizinskom dijelu i započelo se s provedbom šumske terapije. U izlaganjima je naglašeno kako je provođenje šumske terapije u skladu sa strategijom Općine Radoboj kao zelene destinacije, jer Radoboj ima sve predispozicije da uz obilje prirodnih, kulturnih i povijesnih resursa sa postojećim kulturnim i sportskim sadržajima postane značajna destinacija u širenju i prenošenju zdravog načina života, a upravo šumska kupka i terapija šumom čini jednu od okosnicu sadržaja koje Radoboj može ponuditi. Općina Radoboj partner je u razvoju projekta šumske kupke u Radoboju, jedinstvene ponude u Hrvatskom zagorju, ujedno i prve kontinentalne destinacije koja je počela s provođenjem šumske kupke.

 

Zaključak dvodnevnog Kongresa na temelju stručnih izlaganja odnosi se na različite pristupe u svijetu u provođenju  šumske terapije i primjenjivanju šumske kupke, međutim uz isti cilj, dobrobit na čovjekovo zdravlje. Ovaj jedinstveni turistički proizvod koji je uvelike zastupljen u Svijetu predstavlja povratak iskonskim vezama s prirodom uz odmak od onog virtualnog svijeta koji je među ostalim i posljedica nedavnih, a još uvijek aktualnih situacija uzrokovanih virusom Covid 19.

U predavanjima je naglašeno kako se velik dio površine Hrvatske nalazi pod šumama, a također i kako one mogu imati niz uloga, a jedna od njih je i provođenje šumske terapije koja je ujedno i primjer nove održivosti. Iako još nije u cijelosti poznat stvaran učinak šume i terapije šumom čije je staze potrebno certificirati, možemo zaključiti da je ovakvih kongresa potrebno još više, a usto je potrebno kontinuirano provođenja edukacija mlađih naraštaja o benifitima boravka u prirodu.

Zaključak drugog hrvatskog kongresa o šumskoj terapiji u kojem je predstavljen Radoboj donosi medijski pokrovitelj Kongresa Večernji list.

Link na poveznicu:

https://www.vecernji.hr/vijesti/zakljucak-2-hrvatskog-kongresa-o-sumskoj-terapiji-odrzanog-22-i-23-rujna-u-np-krka-1712082