Razgovor s načelnicom općine Jakovlje Sanjom Borovec o aktualnim projektima na području Općine

Prigorski KAJ: Evo načelnice kao što sami možemo primjetiti na području vaše Općine radovi su u puno jeku, ispričajte nam nešto više o tome.

Sanja Borovec: Tako je. U Kraljevom vrhu radimo na rekonstrukciji šumske infrastrukture  Šumski put. Dobili smo također bespovratna sredstva od strane Agencije u poljoprivredi . Izvode se radovi i na Zelengradskoj ulici, a očekuje se i novi sloj šumske infrastrukture u Ulici svete Doroteje skroz prema izlazu na Turističku cestu, ali isto tako i prema samom igralištu nogometnog kluba Kraljev vrh. Završili smo dio biciklističke staze u Topličkoj ulici od semafora nekih dvjesto metara, ali isto tako i u Zagrebačkoj ulici gdje smo spojili pješačku stazu sa stanicom za školski autobus. Ono što danas vidimo  to je realizacija jedne ulice  iz projekta  kojeg smo dobili iz fonda solidarnosti gdje smo ostvarili preko dva milijuna i dvjesto tisuća eura bespovratnih sredstava. Prijavili smo na taj projekat jedanaest nerazvrstanih prometnica, ali isto tako i dva klizišta. Sanacija jednog klizišta je pri samom kraju, a sa sanacijom drugog klizišta započinjemo svaki čas. Radimo na asfaltiranju djela Sljemenske ulice od dućana do samog centra tj. do Zdenca. A nakon toga nam započinju radovi od centra tj. Zdenca do samog kraja Sljemenske prema Knjazima. Isto tako i Školska i Duga ulica. Tu su još i ulice u Jakovlju to je Zagorska, dio Zagrebačke, Krapinska, ulica Adele Sixta, Dvorska i još brojne druge. Htijela bi reći da su započeli i radovi u Igrišću. To je Igriška ulica, koja će također dobiti novi sloj asfalta.

Prigorski KAJ: Koliko Vam vremenski uvjeti usporavaju cijelu priču?

Sanja Borovec: Usporavaju je i vremenski uvjeti, ali i javna nabava, kao i priprema projektne dokumentacije. To je sve usporilo početak tog projekta, ali mi smo sigurni da ćemo do 15. lipnja završiti te projekte, kako bi do 30. lipnja mogli povući sva bespovratna sredstva i realizirati sve projekte.

Prigorski KAJ: Moglo bi se reći kako europskim sredstvima pokrivate većinu ovih radova..

Sanja Borovec: Većina radova radi se bespovratnim sredstvima, da li su to iz Europske unije ili iz domaćih ministarstava, ali i za jedan dio koristimo naš Općinski proračun, ali samo za sufinanciranje tih nekih projekata.

Prigorski KAJ: Jedan vaš kolega jučer nam je rekao kako za deset godina nebi napravili toliko koliko ćete sada napraviti.

Sanja Borovec: Iz samog izvornog proračuna općine Jakovlje nebi se mogli realizirati ovako veliki projekti stoga se zahvaljujemo i našoj Vladi i Europskoj uniji da su nam uopće omogućili da se prijavljujemo na ovakve natječaje.

Prigorski KAJ: Radite i na poboljšanju javne rasvjete.

Sanja Borovec: Na području općine također realiziramo projekat širokopojasnog interneta. Da bismo to mogli omogućiti naselju Igrišće i Kraljev vrh  zajedno sa Hrvatskim telekomom i elektrom Zabok krenuli smo u rekonstrukciju cijele niskonaponske mreže na području Kraljevog vrha i Igrišća što znači da će se na tom području vaditi svi drveni stupovi, postaviti betonski i da će se žičani vod zamijeniti kabelskim kako bi se mogla proširiti mreža širokopojasnog interneta.