Razgovor s načelnikom općine Pušća Filipom Bernardićem o aktualnim događanjima i radovima u Općini

Prigorski KAJ: Načelniče, evo kako smo i sami vidjeli na području općine Pušća puno se radi.. od igrališta za koja smatrate da nisu dovoljno dobro uređena.. što ste i u kampanji spominjali… jedno ste u potpunosti uredili, a vidimo idete i dalje..

Načelnik Filip Bernardić: Tako je. Krenuli smo s rekonstrukcijom igrališta u centru. Radovi se odvijaju. Sada nas je malo kiša usporila, ali nekako vjerujem da će do Jurjeva, najkasnije dana Svetog Florijana i dana Općine biti rekonstrukcija završena. Moramo se pobrinuti da ta igrališta budu po certifikatima da djeca budu sigurna dok se igraju.

Prigorski KAJ: Kada govorimo o radovima Općina Pušća doista je jedno veliko gradilište. Klizišta su veliki problem, međutim Vi to uspješno rješavate.

Načelnik Filip Bernardić: Da, rekao bih da to ide dosta dobrom dinamikom. Evo bili smo na nekom sastanku i koordinaciji u Ministarstvu gospodarstva i za sada smo među najboljima, tj. najviše toga smo ostvarili u postocima. Vjerujem da ćemo ovom dinamikom nastaviti i dalje i da ćemo do 30. lipnja, ja vjerujem čak i do 15-og lipnja, uspjeti sanirati sva ta klizišta i erozije tla, sa stopostotnim financijskim sredstvima. Tu dolazimo do onoga što smo stalno govorili da će to sve biti financirano od strane Europske unije iz Fonda solidarnosti, te da niti jedna kuna neće biti potrošena iz proračuna naše Općine.

Prigorski KAJ: Bili smo na gradilištu, te vidimo da i radovi na biciklističkoj stazi dobro napreduju. Kakvo je vaše viđenje glede toga.

Načelnik Filip Bernardić: Radovi napreduju. No kiša nas malo priječi, jer je na tom području dosta močvarno tlo i onda svaka ova kiša, ukoliko pada jedan dan, uspori nas za sigurno jedno tri do pet dana, ali evo krećemo se i borimo se. Stalno iskaču neki novi problemi na tom projektu, ali sve smo ih do sada uspješno rješavali i vjerujem da ćemo tako i dalje. Isto nam je rok produžen na trideseti lipanj zbog vremenskih neprilika koje su bile i vjerujem da ćemo i tu biciklističku stazu do tada riješiti i da ćemo je od prvog srpnja svi zajedno koristiti.

Prigorski KAJ: Kada govorimo o europskim sredstvima možemo reći da ste Vi tu u toj povijesnoj dinamici, tj. da nikad više novaca nije dolazilo u Općinu.

Načelnik Filip Bernardić: Istina. Samo ako se osvrnemo na Fond solidarnosti mi smo tu na tri i pol milijuna eura, a ako uzmemo u obzir da je izvorni proračun općine Pušća nekih milijun, milijun i dvjesto tisuća eura, znači da smo mi praktički naša tri proračuna povukli samo na tome, a gdje je još biciklistička staza, pa Zagrebačka županija, tako da ja vjerujem da mi ove godine idemo na četiri , čak možda i  četiri i pol.. budemo vidjeli.. ali ako nastavimo ovom dinamikom budemo mi stigli i na preko pet milijuna eura.

Prigorski KAJ: Možete nam malo približiti i nadolazeća slavlja.. Jurjevo, dan Općine..

Načelnik Filip Bernardić: Sada kada govorimo o sredstvima da napomenem da smo se i tu prijavili na fond Ministarstva turizma, te će naša manifestacija Jurjeva biti sufinancirana, nadamo se čak i sa 60%, premda bi bili zadovoljni i sa 50%,  što je olakotna okolnost za naš proračun.

Što se tiče samog Jurjeva u Pući. Opet smo krenuli kao i prošle godine, traje sve skupa skoro više od dva tjedna. Potrudili smo se da zadovoljimo sve, od onih najmlađih do onih najstarijih, ali da sad neidem u detalje, sve informacije su na našim stranicama. Ono što je centralni događaj to je petak, subota i nedjelja, 28.,29. i 30. travnja. 28. travnja otvaramo našu školu. Svečano otvorenje je u 12 sati, pa ovim putem pozivam sve naše stanovnike, kao i ostale koji žele to vidjeti da dođu. Biti će i Dani otvorenih vrata u našoj školi. Ujedno slavimo i 175. godina školstva u Općini Pušća tako da će to biti jedna lijepa svečana manifestacija  i svi su dobrodošli. Zatim slijedi manifestacija  „Kriči kriči tiček“ koji organizira naš KUD. Mislim da će sudjelovati jedno šest do sedam različitih kulturno umjetničkih društava, što iz Hrvatske, što iz okolnih zemalja. Nakon toga slijedi mala zabava da se lagano uvedemo u subotu i nedjelju. U subotu nas očekuje Mladen Grdović, a u nedjelju grupa Magazin. Naravno mora biti i malo sporta, te ćemo održati Turnir osam sela, te ovim putem također pozivam sve naše mještane nogometaše, kao i one malo manje da dođu da se zabavimo i podružimo, jer je na kraju krajeva tu najmanje bitan rezultat.

 

21.04.
17:30 / 15. Pušćanska salamijada  i špekijada / Društveni dom

22.04.
9:30 / Kotlić 2023. / Trg osam sela

23.04.
10:00 / Taekwondo turnir / Sportska dvorana OŠ Pušća

25.04.
18:30 / Ivo Belan – predavanje / Edukatorijum

26.04.
17:00 / Dječji vrtić Bambi – Dan otvorenih vrata

28.04.
12:00 / Svečano otvorenje OŠ Pušća
 18:00 /  Kriči, kriči tiček / šator
20:00 / Zabava uz TS Trešnja / šator

29.04.
11:00/ Turnir osam sela / Nogometno igralište NK Pušća
10:30 – 11:00 – Fitness / Trg osam sela
20:00 / Zagrijavanje OSDS Band  / šator
21.00 / Koncert Mladen Grdović / šator

30.04.
20:00 / Zagrijavanje – Barabe / šator
21:00 / Koncert Magazin / šator

2.05.
18:00 / Wine & paint / Edukatorijum
Prijave na opcina@pusca.hr
Cijena: 15,00 € po osobi

5.05.
19:00 / Kerekeš teatar – predstava „Beba“ / Trg osam sela
Cijena ulaznice: 7,00 €

6.05.
10:00 / Turnir Mali sportaši – mala olimpijada Pušća / sportska dvorana OŠ Pušća
10:30 – 11:00 / Fitness / Trg osam sela

7.05.
13:00 / Ronilački klub Atlantida / Trg osam sela

 

Prigorski KAJ: Načelniče sretno i hvala na razgovoru.

Načelnik Filip Bernardić: Hvala i hvala vama.