Svečana dodjela priznanja – „Velike zlatne plakete – Bili smo prvi kad je trebalo“

Svečana dodjela priznanja – „Velike zlatne plakete – Bili smo prvi kad je trebalo“– za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države, koju tradicionalno organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), i ove godine održat će se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Priznanje je za 2023. godinu osvojila knjiga „Sjeme zla“ prof. Mate Rupića (pomoćnik ravnatelja Hrvatskog-memorijalno dokumentacijskog centra) i Steve Culeja (priređivača), a svečana dodjela bit će u srijedu, 11. listopada 2023. u 11 sati u dvorani Specijalne policije iz Domovinskog rata RH u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma broj 1.

Knjiga je objavljena u vlastitoj nakladi Steve Culeja, hrvatskog branitelja i bivšeg saborskog zastupnika, a u njoj se otkrivaju brojne nepoznanice hrvatske ratne tragedije iz Borova Sela, kad su 2. svibnja 1991. srpski i ini agresori na mučki način ubili 12 hrvatskih redarstvenika, među kojima i brata priređivača.

To je odlučilo Povjerenstvo od sedam hrvatskih branitelja  i dragovoljaca Domovinskog rata.

Inače, na natječaj, koji se kontinuirano organizira od 2000 godine, pristiglo je 15 knjiga, a jedan od ciljeva je i taj da se potakne hrvatske branitelje i stradalnike da sami pišu i objavljuju knjige u svezi stvaranja hrvatske države.

Povjerenstvo je posebno pohvalilo knjigu prof. dr. dr. sc. Miljenka Brekala „Paradržava – Republika Srpska Krajina“, koji je već ranije (2018.) na ovom natječaju bio nagrađen za jednu također važnu knjigu iz Domovinskog rata, dok su pohvaljene i knjige „“Maslenica Jasenice“, koju je Općina Jasenica objavila povodom 30. obljetnice Operacije Maslenica, te roman Marijana Mandića iz Mostara „Ideologija“ (nakladnik DHK HB).

Na svečanoj dodjeli, uz nagrađene autore, sudjelovat će: Mladen Pavković, predsjednik UHBDR91., dr. Špiro Janović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja RH, Josip Klemm, hrvatski branitelj, Josip Slačanin, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH,  Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca, dok će u glazbenom dijelu programa nastupati Mirko Švenda Žiga i Walter Neugebauer.

Posjetitelji će imati prigodu razgledati i potresnu izložbu s nazivom „Zločin u Borovu selu“ te pogledati dokumentarni film o zločinima nad 12-toricom poginulih hrvatskih redarstvenika, autora Steve Culeja.

Ulaz je slobodan.