U HŽ-u ključni sastanak za financiranje obnove Kumrovečke pruge

Ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković osobno je nazvao predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture kako bi provjerio kako napreduje projekt obnove Kumrovečke pruge.

Lokalni političari uz Sutlu su složniji nego ikad da je sada pravo vrijeme da se projekt pokrene s mrtve točke i realizira.

Sam ministar Butković rekao je novinarima da je projekt procijenjen na nekih 30 milijuna eura, da novaca nema, ali da s HŽ Infrastrukturom želi vidjeti na koji način bi se ovaj projekt mogao realizirati i isfinancirati.

 

Dio materijala iz Stručne podloge za revitalizaciju Kumrovečke pruge

Svoju bezrezervnu podršku dao je i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Zoran Gregurović – HDZ KZŽ

Njemu se pridružio i predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović.

Alen Prelec – ne vjerujem da će država dati novac, moramo sami naći i platiti konzultanta koji bi nam ukazao iz kojih izvora u sklopu međugranične suradnje se može osigurati novac

Brdovečki načelnik Alen Prelec predlaže da JLS uz Sutlu same pronađu konzultanta koji bi vidio iz kojih se financijskih izvora može platiti ovaj projekt, jer osobno ne vjeruje da će država pronaći 30 milijuna eura za ovu investiciju.

Gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek vjeruje da će nakon ovotjednog sastanka u HŽ infrastrukturi biti daleko informiraniji u kojem smjeru ide projekt

Na razgovoru u ministarstvu su bili načelnik općine Dubravica Marin Štritof i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek koji su pozvani da se pridruže sutrašnjem sastanku u HŽ Infrastruktura na kojem će biti i resorni ministar Oleg Butković.

Sve skupa nekako miriši na situaciju koja bi mogla rezultirati konačnim pokretanjem realizacije projekta kojeg je svojim zaključkom podržala i Vlada RH na sjednici u Krapini 4.12.2019. godine.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt – prugu treba obnoviti od Harmice do Imenog, faze više ne trebaju jer smo u Schengenu

Na pripremnom sastanku u Kumrovcu kojeg je moderirao načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt prisutni predstavnici slovenskih općina uz granicu prije svega Franjo Debeluh iz Bistrice ob Sotli obvezali su se kontaktirati Slovenske željeznice i političke predstavnike iz resora prometa u Ljubljani.

Načelnik Općine Dubravica vjeruje da su lokalni načelnici i gradonačelnici sve učinili kako bi cijeli projekt “dogurali” do Vlade RH

Načelnik Dubravice Marin Štritof koji se od 2017. godine otkada je načelnik zalaže za obnovu pruge kao najjaču demografsku mjeru ističe da su svim aktivnostima lokalni čelnici uspjeli doći do Zaključka Vlada RH o obnovi pruge, a sada i direktno potpredsjednik Vlade RH i resorni ministar Oleg Butković zagovara realizaciju ovog projekta.

Obnova pruge bi išla prema nekim varijantama u fazama, a možda i u cijelosti o čemu ćemo više izvijestiti nakon sastanka u HŽ Infrastrukturi koja je nositelj realizacije ovog projekta.

Međugranična suradnja je šansa koja se ne smije propustiti jer EU fondovi imaju milijarde eura upravo za međugranične projekte.