U Klanjcu obljetnički susret zagorskih književnika

U Velikoj dvorani Grada Klanjca svečano je obilježena dvadeseta godišnjica rada Hrvatskozagorsko književnog društva (HZKD). Društvo je kontinuirano i plodonosno djelovalo kroz proteklih dva desetljeća. Svečanost zagorskih književnika uveličana je predstavljanjem fotomonografije HZKD-a koja daje pregled nakladničke djelatnosti, ali i brojnih drugih književnih događanja i susreta koje je Društvo organiziralo u proteklih dvadeset godina u Klanjcu, svome sjedištu, ali i u drugim zagorskim sredinama, te u susjednoj Sloveniji.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski vokalni ansambl Sotelie iz Huma na Sutli, jedan od najboljih malih vokalnih sastava u Hrvatskoj, Igor Siročić i gosti koji su svojom glazbom oplemenili brojne književne susrete članova HZKD-a.

HZKD osnovan je 2002. godine na inicijativu pjesnika Božidara Staroveškog i Vladimira Poljanca, koji su još godinu ranije u Zelenjaku organizirali Prvi susret zagorskih pjesnika tijekom kojega je izražena želja da ovakvo okupljanje zagorskih pjesnika postane tradicionalno, ali i da se organiziraju u svoju udrugu.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek uručila je zahvalnicu predsjedniku HZKD Božidar Brezinščaku Bagoli

Tridesetak članova osnivača okupilo se na Osnivačkoj skupštini 11. listopada 2002., a za predsjednika je izabran Božidar Brezinščak Bagola.

Od 2004. godine, kada je HZKD pokrenuo svoju nakladničku djelatnost, objavljeno je u biblioteci Esejistika 8 naslova, u biblioteci Književnost 38, u biblioteci Riječ horvatska Feljtoni Rikarda Jorgovanića, a tu je i osam zbornika članova Društva. S više od pedeset objavljenih knjiga HZKD se tako svrstao među najplodonosnije nakladnike u Hrvatskom zagorju.

Dvadeseta obljetnica predstavlja na neki način i prekretnicu u radu Društva jer je Upravni odbor HZKD-a na Skupštini, koja se održala prije početka svečanosti, predložio članovima da se umjesto sadašnjeg Hrvatskozagorskog književnog društva utemelji Krapinsko-zagorski ogranak DHK-a (Društva hrvatskih književnika) čiji je Upravni odbor  podržao ovu inicijativu članova HZKD-a.

 

Svečanosti HZKD-a povodom 20. obljetnice bili su prisutni ljubitelji književnosti, gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, zamjenika župana KZŽ Jasna Petek, prijatelji i  podupiratelji društva te mnogi  građani grada Klanjca.

Zamjenica župana KZŽ Jasna Petek