U Zaprešiću obilježen Dan planeta zemlje

Razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika grada Zaprešića Alanom Labusom o obilježenom Danu planeta zemlje u Zaprešiću

Prigorski KAJ: Diljem našeg kraja obilježava se Dan planeta zemlje. Vidjeli smo ovdje i puno prvašića. Što grad Zaprešić čini da bi naš okoliš bio lijep i da bi usmjerio građane i osvijestio ih da ne bacaju otpad na zelene površine i time onečišćuju okoliš.

Alan Labus: U ovom prekrasnom okružju naših Novih dvora kojim se mi volimo dičiti obilježavamo Dan planete Zemlje kao što ga obilježavaju i druge sredine u cijelome svijetu. Drago mi je to smo i naše učenike uključili u ovo obilježavanje i što kod njih osvještavamo važnost održavanja našeg grada lijepim i čistim i osobito je kod njih važno osvijestiti potrebu za dijeljenjem smeća u frakcije nebi li taj otpad kasnije mogao biti iskorišten kao neki resurs za neke druge proizvode. Lijepo je da smo se na današnji dan ovako okupili i dali značaj upravo tome, jer u Zaprešiću zadnjih godina jako brinemo o tim detaljima. U urbanom djelu grada osigurali smo gotovo svim građanima odvajanje smeća u barem četiri do pet frakcija, nekima i šest. Dakle to je papir, plastika, staklo, bio otpad, a negdje i tekstil. Trudimo se  da to bude primjereno i u skladu sa potrebama 21. stoljeća. Dakle to su podzemni spremnici, to više nije izloženo oku posjetitelja. Pristojno, čisto i vidim da se promijenio malo i mentalitet naših sugrađana i da ljudi doista vode brigu o tome i da dijele smeće u frakcije, a to smo djelom potencirali time što smo onu fiksnu cijenu odlaganja smeća ili odvoza smeća umanjili u odnosu na onaj varijabilni dio kako bi na neki način motivirali građane da odvajaju smeće u frakcije. Zaprešić je lijep, zelen, rekao bih i poprilično čist grad i mlade generacije odgajamo u tom duhu.