U Zaprešiću traje dogradnja i rekonstrukcija pročistača

Radovi na samom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda su krenuli u lipnju prošle godine. Tada su krenuli i iskopi najzahtjevnijih objekata, a to su bazeni za pročišćavanje otpadnih voda. Radi se na izradi incidentno bazena u slučaju naglih prodora oborina kao i dva anaerobna digestora, kupole koje strše i vide se već i s autoputa.

Gradi se i objekt za solarno sušenje samog mulja, a tu je već pripremljena kompletna betonska ploča, donji dio, odnosno priprema se za montažu opreme.

Također se priprema rekonstrukcija postojećeg uređaja, dakle ovog mehaničkog dijela koji je i sada u funkciji. Ide obnova krovnih površina, obnova ulazne crpne stanice i svih ostalih objekata koje treba renovirati.

“Sve što radimo kod uređaja je u cilju zaštite okoliša i naše rijeke Save koja u konačnici prihvaća te vode. Mi sada imamo prvu fazu tog uređaja koja je izgrađena i to je mehanički stupanj pročišćavanja, to su gruba i fina rešetka koje iz otpadnih voda izvlače taj sitni i grublji materijal koji je unutra i producira se mulj.

Direktor Domagoj Mikuš

Dakle, ove iduće faze koje se grade, tu je biološka i kemijska obrada voda. U tim bazenima će biti pročišćena pa će u konačnici moći poslužiti kao tehnička voda u procesu samog uređaja te u budućnosti nećemo morati koristiti pitku vodu za primjerice pranje uređaja” kazao nam je direktor Zaprešić d.o.o. odnosno Vodoopskrba i odvodnja Zaprešić d.o.o. Domagoj Mikuš.