Ulaganja u vatrogastvo višestruko se vraćaju

 

  1. svibnja – Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana

Grad Samobor prepoznao je potrebe i važnost vatrogasca te iz godine u godinu ulaže sve veća sredstva u njihovo opremanje, a time i spremnost.

Tako je u ovoj godini za vatrogasnu opremu izdvojeno čak 150% više nego lani, a ukupno je u opremu i vozila uloženo više od 4,5 milijuna kuna, uz više od 900 tisuća kuna namijenjenih obavljanju vatrogasne djelatnosti. Najznačajnija su ulaganja u vozila, a u ovoj godini isporučena su četiri nova, od kojih je najznačajnija cisterna za Javnu vatrogasnu postrojbu, vrijedna gotovo 2 milijuna kuna.

U 20 DVD-ova u sklopu Vatrogasne zajednice grada Samobora djeluje 1374 vatrogasca, od čega 1061 muškarac i 313 žena. Operativnih vatrogasca je 264, a profesionalaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi 24.

O opremljenosti i operativnoj spremnosti samoborskih vatrogasaca govori velik broj intervencija, ali i angažman na dislokacijama na područjima ugroženima potresom, kao i velika humanost iskazana u akcijama prikupljanja pomoći. Nerijetko se oni uključuju i u akcije čišćenja okoliša, otvaraju svoja vrata građanima, posvećuju veliku pažnju edukaciji i radu s djecom.

Ponosan sam što sam na čelu Gradske uprave koja, ne samo da vodi brigu o vatrogascima, već je uspjela ispraviti i neke nepravde koje su ih u prošlosti sprječavale da djeluju s punim kapacitetima. Oni nam to svakodnevno vraćaju, kroz brigu za naše građane i njihovu imovinu. Svim samoborskim vatrogascima, čuvarima našeg grada, od srca čestitam Međunarodni dan vatrogasaca i blagdan njihovog zaštitnika, svetog Florijana.“, čestitao je gradonačelnik Krešo Beljak.