Vandalizam na biciklističkoj stazi

S nevjericom smo pogledali objavu Zvonka Perkovića na društvenim mrežama koji je fotografirao iščupani stup na novoj biciklističkoj stazi koja vodi od Javorja do Ključa Brdovečkog. Neki neodgojeni, pijani ili napuš(t)eni mladići [Bože, Bože zašto si ih ostavio], iščupali su zabetonirani stup od ograde koja tek treba biti postavljena.

Kažu očevici da stazom često prometuju i automobili, motori. Nije to u redu i tome će se stati na kraj. Treba li na svakih 100-tnjak metara postaviti kamere, zar ćemo živjeti pod video nadzorom zbog kukavica koji svoje frustracije rješavaju na društvenoj i zajedničkoj imovini.

No, živimo u vremenima kada više ne reagiramo na neželjene događaje. Nekada kada sam gurao loptu po cesti i zaboravio pozdraviti starijeg odmah sam dobio bukvicu: “balavac jedan, kaj te doma nisu naučili pozdraviti”. Ne treba naglašavati da mi je otac uvijek govorio nemoj samo da ja čujem da nisi pozdravio ili da si napravio neki kvar”. Nije tu bilo popuštanja, znao sam ako nešto napravim i to netko kaže ocu bit će grdo.

Danas, toga više nema. Ljudi se ne usude reagirati. U komentaru objave Zvonka Perkovića stoji komentar: Katarina Bujanić Kuzman “Maloprije sam se vozila biciklom po stazi, i prema meni ide neki stariji BMW sa zatamnjenim staklima, ČK registracije, vozi ga neki mladić i bez pardona vozi po biciklističkoj stazi…od Drenja prema Prigorju”.

Je li taj mladić svjestan da automobilu nije mjesto na biciklističkoj stazi, hoće li fizičke prepreke koje će se uskoro postaviti riješiti problem. Neće, mladić ima problem u glavi, što bih rekao fali mu jedna tipka, ako ne i više u klavijaturi.

Dragi građani, skinite aplikaciju policija na svoje mobitele, snimite i snimka ide direktno u operativni centar. Nemojte okretati glavu, spuštati je i zabijati u zemlju. Ta staza je naša, izgrađena za nas, naše susjede, našu djecu. Ako je sami nećemo čuvati, tko će. Stup će se popraviti, najmanji problem, no na nama je odgovornost očuvanja svih sadržaja koji čine naš život kvalitetnijim i sadržajnijim. Zato, podignimo glavu i reagirajmo.

Izvor i fotografije: Zvonko Perković – facebook