Youngmasters festival: razgovor s pijanistom Aljošom Jurinićem

 

U Samoboru je u tijeku 11. izdanje Youngmasters festivala i ljetne škole mladih glazbenika. Ova etablirana manifestacija iz godine u godinu okuplja predavače, učenike, studente i ljubitelje glazbe. Održavaju se majstorski tečajevi violine, violončela, flaute, klarineta, saksofona, klavira i gitare, a polaznici i publika imaju priliku posjetiti i koncerte, razgovore s umjetnicima te popratne zabavne sadržaje poput glazbenog kviza i komornog muziciranja na samoborskim ulicama. Youngmasters Festival je započeo u srijedu, 24. kolovoza, otkada su protekla dva uspješna i događanjima iznimno bogata dana.

Među festivalskim događanjima svakako vrijedi istaknuti jučerašnji razgovor s Aljošom Jurinićem, hrvatskim pijanistom svjetskog glasa. Mladi virtuoz zavidne međunarodne karijere baš za polaznike Youngmastersa održava svoj prvi višednevni majstorski tečaj, na što su organizatori ove manifestacije iznimno ponosni. Satove s učenicima i studentima, obećavajućim mladim glazbenicima, svakodnevno dolazi slušati lijep broj pijanista i nastavnika klavira. U četvrtak, 25. kolovoza, poučan dan ispunjen glazbom zaključen je razgovorom s umjetnikom, na kojemu su okupljeni polaznici i publika imali priliku iz prve ruke čuti o iskustvima slavnog pijanista te vlastitim pitanjima i mišljenjima sudjelovati u razgovoru s njime. Razgovor je moderirala Melika Buza, nadarena studentica Sveučilišta za umjetnost u Grazu i dobitnica nagradne stipendije za pohađanje majstorskog tečaja klavira na Youngmastersu, a okupljeni slušatelji spremno su se vlastitim pitanjima uključili u razgovor.

Razgovor je otvoren upitom o Aljošinom pedagoškom radu u Kanadi. Publika, koju su velikim dijelom činili nastavnici klavira iz hrvatskih glazbenih škola, s interesom je i potpitanjima dočekala opis Jurinićevog rada u Torontu te su u razgovoru zanimljivo komentirana i uspoređena iskustva iz hrvatskog i tamošnjeg glazbenog obrazovanja. Na ovu temu prirodno su se nadovezali upiti o Aljošinim početcima učenja klavira, na koja je pijanist odgovorio šarmantnom pričom o vlastitom prelasku s grupnog tečaja sintisajzera na formalnu klasičnu poduku u glazbenoj školi. Vezano uz Jurinićevo obrazovanje, publiku je zanimalo čuti o uspomenama na mentore od kojih je učio i koji su ga tijekom godina usmjeravali. Pijanist, koji smatra korisnim što je tijekom godina učio od niza različitih profesora, posebno je istaknuo povjerenje koje je uvijek imao u mišljenja svojih mentora te podijelio ponešto i o doktorskom studiju kojega trenutno pohađa u Kanadi.

Polaznici majstorskog tečaja svom Youngmasters mentoru postavili su pitanja o nošenju s pritiskom, pripremi za nastupe i izabiranju programa za natjecanja i koncerte. Jurinić je odgovorio dragocjenim savjetima, podijelivši pritom anegdote iz svog bogatog koncertnog i natjecateljskog iskustva. Upitan je i o načinu pronalaska inspiracije pred izlazak na scenu, na što je umjetnik odgovorio da s nadahnućem nema problema niti nakon stotina ili tisuća održanih koncerata jer inspiraciju uvijek pronalazi u samoj glazbi.

U nastavku razgovora uslijedila su nova pitanja o Jurinićevom koncertnom iskustvu i odabiru repertoara, a publika se vratila i temama poduke klavira i odgoja koncertne publike.

Razgovor s umjetnikom, duži od sat vremena, protekao je u tako ugodnom ozračju i uz tako prirodan razvoj dijaloga da se svima učinio mnogo kraćim. Nakon događaja, slušatelji su se zadržali prilazeći pijanistu da razmjene s njime još poneko mišljenje ili ga zamole za zajedničku fotografiju.

Majstorski tečaj Aljoše Jurinića završava u subotu, a nadarene polaznike samoborska publika imat će priliku slušati na koncertu nazvanom Tea Time Concert u Galeriji Prica, u subotu, 27. kolovoza, s početkom u 17 sati. Ulaz na koncert je slobodan.

 

Među ostalim događanjima Youngmasters Festivala, spomenimo već održane uspješne koncerte: Moment musical, izveden u srijedu na Ljetnoj sceni Malog muzičkog ateljea, te gitaristički recital kojega je jučer s velikim uspjehom održao Kacper Dworniczak. U nastavku Festivala ne propustite Twilight Concert (26.8.), Tea Time Concert (27.8.), Concertino Classico (28.8.), Concerto Finale (29.8.) te svečani Youngmasters Gala koncert (subota, 27.8. u Crkvi sv. Leonarda u Kotarima, u 20 sati). Iz kategorije zabavnih sadržaja posebno je zanimljiv glazbeni pub kviz Quisando.

Informacije o koncertima i ostalim festivalskim događanjima dostupne su na web stranici:  www.youngmasters.com.hr