Vindija i Koka potpisnice su dobrovoljnog sporazuma
Vindija i Koka potpisom dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane pridružile su se inicijativi Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatska u sklopu projekta pod nazivom „Zajedno protiv bacanja hrane“. Ovom inicijativom i dobrovoljnim sporazumom, koji ima za opći cilj smanjenje otpada od hrane za 30 % do 2028. godine, Grupa Vindija nastavlja provoditi aktivnosti koje doprinose osiguravanju održivijeg i ekološki prihvatljivijeg poslovanja.
Potpisivanjem ovog dobrovoljnog sporazuma, Vindija i Koka obvezale su se smanjiti otpad od hrane u skladu sa svojim mogućnostima i okolnostima, ali i posvetiti se drugim ciljevima kao što su optimiziranje skladištenja, proizvodnje i uzgoja te uporabe inovativnih načina proizvodnje.
„Uključivanje u projekt „Zajedno protiv bacanja hrane“ predstavlja dodatan korak Grupe Vindija, vodeće domaće prehrambene kompanije, u jačanju društveno odgovornog ponašanja kao temeljne odrednice razvoja održivog poslovanja. Briga o dobrobiti ljudi te zaštita okoliša, kroz smanjenje bilo kakve vrste otpada, preduvjeti su izgradnje stabilne i dugoročno prosperitetne budućnosti u kojoj ključno mjesto zauzima briga o socijalno najosjetljivijim skupinama društva. Uz brigu o ljudima i okolišu, sustavno i kontinuirano ulažemo u optimizaciju svih proizvodnih i poslovnih procesa, a takav pristup primjenjujemo u svim segmentima poslovanja. Ovim putem podržavamo i napore Ministarstva poljoprivreda kao pokretača projekta za koji smo sigurni da će imati višestruke pozitivne učinke jer se slažemo s ključnom idejom da hrana ne smije postati otpad.“ – istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave Koke.
Službenom potpisivanju sporazuma, uz Grupu Vindija prisustvovalo je još 33 tvrtki i institucija, a sam projekt provodi se u okviru Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine te reformske mjere C1.5. R4 „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost 2021.-2026.
Predstavnici Grupe Vindija sudjelovali su u ovom projektu od početka, kroz uključivanje u radne skupine, dajući i na taj način doprinos u definiranju načina implementacije, praćenja i napretka samog projekta.
Grupa Vindija, kao tržišni lider u sektoru proizvodnje prehrambenih proizvoda, značajne napore ulaže u održivost poslovanja, ekološku prihvatljivost i smanjenje otpada povezanog s proizvodnim i distribucijskim procesima, a potpisivanje ovog sporazuma još je jedan korak u postizanju značajne razine održivosti i samodostatnosti.