Započela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Nakon što je prije nekoliko dana Hrvatska i službeno ušla u eurozonu te je određen tečaj po kojem će se kune mijenjati za euro, 18. srpnja 2022., premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić bili su na svečanom početku proizvodnje hrvatskih eurokovanica.

“Na našim kovanicama je slijedom čitavog procesa odlučeno da podloga bude hrvatska šahovnica, na dva eura je karta Hrvatske, na jednom euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na pet, dva i jedan cent dva slova na glagoljici – HR. To sve odražava našu povijest, prepoznatljivost i kulturu i to je jako dobro odrađen proces. Sa svim aktivnostima ćemo, kako slijede, osigurati distribuciju, bankama, Fini i Pošti, a onda svima ostalima”, rekao je Plenković.

Tečaj  7,53450 kuna za 1 euro

Nakon što je određen tečaj po kojem će se mijenjati kune u euro, a to je  7,53450 kuna za 1 euro, neki su trgovački lanci već istaknuli dvojne cijene, mada će to zakonska obveza biti tek od 5. rujna 2022. godine.

Hrvatska je sama jezgra funkcioniranja europske politike

“Potvrdili smo da Hrvatska ide u onaj dio članica EU koje su sama jezgra funkcioniranja europske politike. To je strateški cij, hvala svima koji su pridonijeli tome”, rekao je premijer.

Upitan kako će euro pridonijeti stabilnosti gospodarstva, premijer Plenković je kazao: “ostvarili smo strateški cilj. Hrvatska postaje članica Eurozone 1. siječnja 2023.! Uvođenje eura učinit će naše gospodarstvo otpornijim i dugoročno povećati standard naših građana. Članstvo u europodručju Hrvatskoj donosi veću sigurnost u krizi. U ovim globalnim okolnostima koje su prije svega uvjetovane iz posljedica ruske agresije na Ukrajinu, rast cijena energija, hrane, inflacija, dobro je da smo dio eurozone, bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama”.

Guverner Boris Vujčić je rekao da je u planu pustiti na tržište 370 tona kovanica

“Uz novčanice kojih će biti 350 milijuna, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom. Siguran sam da će to biti sve uspješno napravljeno, da će u kovnici sve to napraviti. Dan i noć će raditi, u tri smjene, nadam se da ćemo sve to uspjeti postići, da će svi biti na vrijeme opskrbljeni”, rekao je Vujčić.

Vujčić:  euro kovanice jako dobro izgledaju, Hrvatska vojska će pohraniti kovanice kune, a kasnije ih koristiti za svoje potrebe

“Kune, kao što znate, to je milijardu i sto milijuna komada i to je osnovni problem za zbrinjavanje. Imamo i 500 milijuna komada novčanica. Radi se o velikim količinama. Morali smo se dogovoriti s hrvatskom vojskom da se uloži u izgradnju kapaciteta koji će u prvoj fazi koristiti za pohranu kovanica, a kasnije za potrebe vojske”, rekao je guverner Vujičić.