Asfaltiran nogostup u Luki

Ljetni su mjeseci, velika vrućina, ali građevinski radovi na području Luke ne staju. Nastavlja se s izgradnjom nogostupa, ali i pripremnim radnjama za ostale projekte. O svemu pomalo razgovarali smo s načelnikom općine Luka Darkom Kraljem.

Ishođena lokacijska za cestu u Industrijskoj zoni

Smještaj Luke pogodan je za razvoj gospodarske djelatnosti. Najbolji primjer je tvrtka LAGERMAX tvrtka koja se kontinuirano širi na području gospodarske zone u Luki. Želja je načelnika Kralja i općinskih vlasti nastaviti sa širenjem gospodarske zone prema Kupljenovom.

Uskoro kreće gradnja nove proizvodne hale

“Ishođena je lokacijska dozvola za cestu u Industrijskoj zoni. Zašto nam je bitna lokacijska dozvola za tu cestu? Poduzeće koje je kupilo zemljište u našoj gospodarskoj zoni želi izgraditi proizvodnu halu, a pristupna cesta je uvjet za izdavanje građevinske dozvole. Ostvarenjem ovih preduvjeta, možemo se kandidirati za gradnju mosta preko Krapine” kaže Kralj.

Ostvarenje određenih projekata i ciljeva često prate objektivni i subjektivni problemi, a vrijeme brzo prolazi. U Općini Luka se trude maksimalno brzo rješavati zadatke koje vode daljnjem razvoju općine, a razvoj gospodarstva je među najvažnijima. Hrvatsku je zahvatio val poskupljenja i galopirajuća inflacija što se odražava i na poslovanje jedinica lokalne samouprave.

Novim radnim mjestima do još boljeg standarda

“I općina će morati iznaći nove puteve za osiguranje dodatnih sredstava u Proračunu općine, želimo li sačuvati komunalni i dostignuti standard usluga. Nama je želja dostignuti standard i poboljšati, stoga je dolazak svakog investitora važan jer kroz nova radna mjesta će se i Proračun bolje puniti” kazao je načelnik Kralj.

Kreće izgradnja ceste prema donjem dijelu groblja, ali i uređenju parkirališta u Krajskoj Vesi

Raspisan je natječaj za izvođača radova na izgradnji ceste prema donjem dijelu groblja u Žejincima. “Ako neće biti žalbi na natječaj, radovi bi mogli krenuti krajem kolovoza. A što se tiče parkirališta u Krajskoj Vesi. Sve je spremno za asfaltiranje i za postavljanje rubnika. Ne žurimo s tim radovima jer je parkiralište rađeno skroz na novo, pa da je potrebno vrijeme da se zemlja dobro slegne”, kaže načelnik Darko Kralj.

Uređena je i asfaltirana nova dionica nogostupa prema Žejincima. “Mi svoja izborna obećanja ispunjavamo, eto još je jedna dionica nogostupa izgrađena, a nadam se da ćemo doći do kraja granica općine s jedne i druge strane. Projektiramo nastavak izgradnje dionice nogostupa te se nadam da ćemo uskoro nastaviti s izgradnjom, naravno to ovisi dosta i o novcima, ali pripremamo dokumentaciju, pa ćemo nešto s vlastitim novcima, veći dio iz vanjskih izvora kao i do sada” kaže načelnik Kralj.

Već smo napomenuli da val poskupljenja opterećuje i poslovanje jedinica lokalne samouprave. “Znamo kako je doma, sve poskupljuje i opterećuje kućne proračune. Nama u općini problem stvaraju visoke cijene energenata. Struja, voda, plin sve je poskupilo i značajno uvećalo račune prostora koja su u vlasništvu općine Luka. Komunalni doprinosi i ostali porezni prihodi su ostali isti, dakle prihod, a rashodi dramatično rastu. Ako hoćemo imati isti odnosno još bolji standard, morati ćemo i tu nešto mijenjati” kazuje načelnik Darko Kralj.

Unatoč tome, radovi na mnogim projektima se nastavljaju. “Za sada možemo držati taj ritam, problema ima, ali se nadam da ćemo moći nastaviti ritmom kojeg smo si zadali” kaže načelnik.

Ono što mještane zanima, poglavito školarce hoće li se nastavlja od početka školske godine odvijati u jednoj smjeni.
“Siguran sam da nema više nikakvih zapreka. 5. rujna će krenuti nastava u novoj školi, škola je opremljena i dobili smo sve potrebne dozvole, a poglavito onu od resornog ministarstva da se možemo preseliti u novu školu. Praktički sada više nema nikakvih zapreka da se to ne ostvari” zaključio je načelnik Darko Kralj.

Sve u svemu u Luki se dalje radi na realizaciji zacrtanih planova i mještani Luke mogu biti zadovoljni realizacijom mnogih projekata koji će pridonijeti daljnjoj kvaliteti života.