Banke uspješno dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro

 

  • Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem
  • Do 15. siječnja je obustavljena naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj

Banke su uspješno završile postupak prilagodbe poslovanja i svojih usluga na euro u skladu s unaprijed najavljenim terminskim planovima. Neposredno nakon ponoći 1. siječnja 2022. banke su omogućile usluge korištenja kartica i bankomatske mreže, a od danas, 2. siječnja, sve usluge banaka dostupne su klijentima.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem. Klijenti banaka mogu nesmetano obavljati plaćanja debitnim i kreditnim karticama te je dostupno mobilno i Internet bankarstvo. Tijekom dana s radom su započele i poslovnice banaka, a oko 2.700 bankomata je softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Podsjećamo, očekuje se da će svih 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja ove godine. Također, do 15. siječnja je obustavljena naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na bankomatima u Republici Hrvatskoj, a kartu aktivnih bankomata koja se ažurira na dnevnoj razini klijenti mogu pronaći ovdje.

Važno je i napomenuti da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura. Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke.

Od 1. siječnja 2023. je započelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje će trajati 14 dana, odnosno do 14. siječnja 2023. u 24 sata. Tijekom tog razdoblja prilikom gotovinskih transakcija istodobno će se, uz euro, moći koristiti i gotov novac kune kao zakonsko sredstvo plaćanja. Preporuka građanima je da koriste mogućnost kartičnog plaćanja te da, kad god je moguće, plaćaju eurima kako bi trgovcima olakšali proces prilagodbe.

Podsjećamo, banke, Fina i Hrvatska pošta će svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, tijekom cijele 2023. godine.

 

Hrvatska narodna banka počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije i to kovanice kune (uključujući lipe) do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja. Naglašavamo kako sukladno propisima Hrvatska narodna banka prije 1. siječnja 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura.