Racionalizacija i štednja su pred nama …

Pred nama je razdoblje kada se dogovara nova cijena struje za razdoblje 1. rujna 2022. godine – 1. rujna 2023. godine. I to nije ništa neobično, ali s zebnjom i strahom se čeka ta nova cijena. Ako se vratimo samo malo unatrag prisjetit ćemo se  da je cijena struje bila pola kune po kWh po noći, a oko kunu po danu.

Cijena kWh za poduzetništvo 2020. godine
Cijena za kWh struje za poduzetništvo 2021 godine
Cijena za kWh struje za poduzetništvo 2022. godine ….

Poduzetnicima je potom znatno poskupjela, kWh skupe 3,6412, odnosno jeftina kWh 2,0825 bez ostalih nameta. Kućanstva su se štitila odlukama Vlade RH. Kontrolirano poskupljenje od oko 15-20% je ipak nedugo prošlo, a Gen-i i EON – privatni distributeri struje su najavili nova poskupljenja dok HEP čeka, ali upravo smo u vremenu kada će se i ta situacija prelomiti jer ovisi i o politici Vlade RH, ali i stanja na tržištu, a Europa se boji mraka, htjeli mi to priznati ili ne.

Premijer Andrej Plenković je pred vrlo izazovnim odlukama kada je u pitanju energetski sektor … Očekuje se da Vlada zašiti kućanstva, ali i ublaži pritisak cijene energenata na gospodarstvo

Ako je nabavna cijena kWh struje sada preko 5 kuna, onda smo uskoro u situaciji kad će i prodajna cijena doći na najmanju tu razinu, ako ne i veću. Premijer Plenković je kazao da zahvaljujući Vladi RH, građanstvo konzumira struju po cijeni koja je deset puta manja od tržišne.

Svakako se trebamo pripremiti na poskupljenje struje koja će biti enormna. Možemo li uopće savjetima smanjiti potrošnju struje. Možemo.

Jedno od rješenja je i postavljanje solarnih panela. Može pomoći i energetski učinkovita fasada kako se ne bi smrzavali tijekom zime. Zamijenite žarulje LED-icama… Provjerite gdje sve trošite puno struje.

Primjerice pranje suđa u suđerici bi uskoro moglo skočiti s pola kune na pet kuna. Jer nemojte zanemariti da će uz poskupljenje struje, neminovno poskupjeti plin (ako će ga biti) kao i pitka voda.

Sve u svemu, racionalizacija i štednja su pred nama, htjeli mi to prihvatiti kao realno ili ne.