Čitajmo da ne ostanemo bez riječi

U ponedjeljak, 26. travnja 2021. u 10:30 sati počinje 14. Festival dječje knjige sa manifestacijom Uberi priču!Kako je 2021. godina proglašena godinom čitanja moto festivala je čitajmo da ne ostanemo bez riječi. U suradnji s 10 različitih škola i vrtića s područja Trešnjevke Centar za kulturu Trešnjevka će ući u svijet bajke, priče, stihova i dječje mašte. I ove godine dolaze na festival poznata imena kao što su Sanja Pilić, Sonja Zumbović, Ksenija Kušec, ali i neka nova kao što su Srebrenka Peregrin, Kristina Čunović i Zdenko Bašić, a iznenadit će Vas Laureati nagrade Grigor Vitez.

 

Premda su festival i manifestacija izvorno zamišljeni tako da budu otvoreni što većem broju djece, ove godine u njoj će sudjelovati, uz pridržavanja svih epidemioloških mjera, samo trešnjevačke škole i vrtići. 

O manifestaciji Uberi priču!:

Ovogodišnja popularna berba slikovnica  imat će oblik šetnje Parkom Stara Trešnjevka, a tema će joj biti likovna umjetnost. Priču o šest šetnji Slave Raškaj ispričat će autorica istoimene slikovnice, Sanja Lovrenčić, a na šest „postaja“ – štafelaja postavljenih u parku – ilustrator Dominik Vuković uživo će skicirati odabrane trenutke iz slikaričina života, pokazujući okupljenoj djeci mogućnosti Slavine omiljene tehnike, akvarela. Šetnju će voditi animatorica Nikolina Manojlović Vračar, sve do stabala s kojih će sudionici moći ubrati svoje primjerke slikovnice koja je tematski predložak ovogodišnje berbe.

Manifestacija Uberi priču! autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

O 14. Festivalu dječje knjige:
Festival dječje knjige četrnaestu godinu za redom slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti. Kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji s trešnjevačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, djecu se uvodi u svijet dječje književnosti.

Popis književnika koji sudjeluju na 14. Festivalu dječje knjige: 29.4. – Zdenko Bašić, multimedijski umjetnik, 4.5. – Sanja Pilić, 6.5.  – Silvija Šesto, 11.5. – Ksenija Kušec, 13.5. –  Laureati nagrade Grigor Vitez – Nagrada za književno djelo, 18.5. – Sonja Zubović, 20.5. – Tajne ilustracije – Nagrada za ilustraciju Grigor Vitez, 25.5. –  Kristina Čunović s Kampanjom „Čitaj mi“ za jaslički uzrast,

29.5. pripovijedanje za najmlađe uz Srebrenku Peregrin
U lipnju Centar za kulturu Trešnjevka nastavlja s Dječjom književnosti na filmu, „Šarene priče“  za šareno društvo CMS, Priče za djecu  na znakovnom jeziku Udruga Dodir.