Davor Nađi: „Suspenzija Schengena vanjskopolitički je neuspjeh i šamar premijeru Plenkoviću“

U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom najavljene suspenzije Schengena i uvođenja pojačanog nadzora na granici sa Slovenijom. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima se obratio i saborski zastupnik Dario Zurovec.

Na primjeru suspenzije Schengena svjedočimo da utjecaj premijera Plenkovića u EU nije baš toliki kako se nekada voli pohvaliti. Ovo je jedan vanjskopolitički neuspjeh i šamar, a zakazali su svi – od premijera do ministra unutarnjih poslova“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi da se nada da će se obistiniti tvrdnje da suspenzija neće dugo trajati iako činjenice ukazuju suprotno.

Također, Davor Nađi je problematizirao i uporno odbijanje Frontexove pomoći Hrvatskoj te pozvao premijera da odgovori zašto se prešutno dopušta ilegalne migracije jer je iz poteza Slovenije očito da postojeći sustav nadzora granice ne funkcionira. „To je ozbiljan izazov za nas kao turističku zemlju i Vlada ne smije ovom problemu pristupati olako. Već su propustili pravovremeno djelovati i vrijeme je da se pokrenu te počnu raditi posao kako treba da se suspenzija što prije ukine“ zaključio je Nađi.

Okupljenima se obratio i Dario Zurovec koji je opisao svoj susret s četrdesetak migranata koji nije bio najugodniji.

 Od malena sam u kontaktu s ljudima koji dolaze legalno kod nas raditi, s poduzetnicima i pojedincima koji uvoze radnu snagu zbog nedostatka radnika na domaćem tržištu. Ovo je vanjskopolitički šamar. Stvari doista eskaliraju“ za kraj je istaknuo Zurovec nadodavši da su u ime stranke Fokus zatražili pisani odgovor premijera Andreja Plenkovića te se nada pozitivnom ishodu rješavanje problema migracija u budućnosti.