Europski i državni vrh posjetio regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva

 

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici danas su posjetili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Općine Klis Jakov Vetma, županijski zapovjednici s područja priobalja te ostali predstavnici područne i lokalne samouprave.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je važnost ovog projekta, ne samo za Dalmaciju, već i za puno šire područje Hrvatske, ali i cjelokupnog jadranskog bazena.

-Zahvaljujem Europskoj uniji, Vladi RH i svim sudionicima ovog projekta. Moram istaknuti da je ovo samo jedan u nizu EU projekata koje smo proveli na nivou Županije, te da u neposrednoj blizini ovog modernog centra počinje rad na tunelu koji će spojiti ovo područje s Kaštelima i dalje sa Splitom, što će sigurno pomoći u razvoju cijelog područja – rekao je Boban.

Voditeljica projekta „Firespill“ Helena Brčić upoznala je prisutne s pripremama i fazama izvedbe projekta te je istaknula da uskoro kreću radovi na ostalim objektima i smještajnim kapacitetima centra.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozdravio je predsjednicu Europske komisije u ime 150,000 hrvatskih vatrogasaca koji gaje tradiciju dugu 160 godina. Istaknuo je da će ovaj Nastavni centar ojačati kapacitete Hrvatske za bobu protiv požara, ali i svih drugih nedaća.

  • Hrvatski vatrogasci su spremni reagirati po pozivu u svim dijelovima RH, ali i šire. Naše zračne snage su i ove godine djelovale u Grčkoj, a prethodnih godina u Turskoj, Izraelu, Portugalu i nizu drugih zemalja –  rekao je Tucaković te predložio sastanak vodećih europskih država iz polja vatrogastva s čelništvom Europske unije. U svojem je govoru zahvalio i predsjedniku Predsjedništva HVZ-a Anti Sanaderu na zalaganju i koordiniranju akcijama koje su rezultirale ovim današnjim Nastavnim centrom u Vučevici. Na kraju obraćanja uručio je Ursuli van der Leyen medalju za međunarodnu suradnju te cvijeće.

Predsjednica Komisije Ursula van der Layen u zahvali je istaknula kako dolazi iz Donje Saske, pokrajine poznate po dobrovoljnom vatrogastvu te je upoznata sa značajem vatrogastva za zajednicu, ne samo u operativnom smislu.

–          Vi dolazite u pomoć ljudima u nevolji i ulaganje u vas je ulaganje u sigurnost cijele Europske unije. Upravo vatrogasci žive poruku europskog zajedništva – rekla je Van der Leyen i zahvalila vatrogascima RH što pomažu drugim državama tijekom katastrofa.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako su za vrijeme mandata ove Vlade povećana ulaganja u vatrogastvo čime smo postali lideri po opremljenosti u većem dijelu Europe te je podsjetio kako je preustrojem Hrvatske vatrogasne zajednice u središnji državni ured pozicija vatrogastva u RH dodatno ojačana. „Vi vatrogasci ste uz ostale dionike Domovinske sigurnosti snažan oslonac u svim kriznim situacijama. Hvala vam na svemu što činite za naše građane, i veliko hvala na zalaganju svim sudionicima projekta“, zaključno je kazao Plenković.

Više o projektu

Kroz poziv za strateške projekte iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska proveden je projekt pod nazivom FIRESPILL. Nositelj i vodeći partner projekta koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a jedan od partnera je i Splitsko-dalmatinska županija.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.

Proračun FIRESPILL projekta iznosio je više od 20,5 milijuna eura, od čega se više od 10 milijuna eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u najvećem dijelu na gradnju i opremanje Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici, najznačajniji je infrastrukturni segment projekta. Njegova uspostava predstavlja središnju administrativnu i logističku bazu za specijalne vatrogasne postrojbe te pomorske incidente u projektnom području. U njemu će se smjestiti i održavati vatrogasna vozila i oprema, formirati zapovjedni i komunikacijski centar i učenički dio kao integralni dio objekta. Značajan dio površine Nastavnog središta zauzimaju poligoni za obuku koji uključuju požarnu kuću i simulatore za intervencije u zračnom, cestovnom i željezničkom prometu te simulator za plamene udare.