Gradska knjižnica Krapina – “Susret sa Zagorkom”

U Mjesecu Marije Jurić Zagorke , pozivamo Vas na  „Susret sa Zagorkom“ (performans Dubravke Vidović koja utjelovljuje Zagorku) našom najčitanijom i najpopularnijom spisateljicom pozivaju iz Gradske knjižnice Krapina.

Zbog svog novinarskog rada bila je zatvarana i proganjana, a nekoliko su joj puta nudili novce da prestane pisati. Koristila je 26 pseudonima.

Marija Jurić Zagorka.

Žena koja je uvijek živjela ispred svoga vremena dolazi u našu Knjižnicu.

(2. 3. 1873. – 30. 11. 1957.)

Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Jedno je vrijeme uređivala Obzor, pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Grička vještica, Kneginja iz Petrinjske ulice, Kći Lotrščaka, Gordana, …, samo su neka od njezinih djela kojima je okupirala pažnju svoje brojne čitateljske publike, kako onda, tako i danas. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana.

“Zagorka će se družiti s nama u četvrtak, na 150- oj godišnjici rođenja, 2. ožujka u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Krapina, a dobrodošli su i svi oni koji Zagorku vole ili žele saznati nešto više. Kroz umjetnički performans Dubravke Vidović, koji je rezultat dugogodišnjeg rada i istraživanja Zagorkinog života i njezinih djela, u Susretu sa Zagorkom obnovit ćemo sjećanje na našu veliku spisateljicu, upoznat ćemo njezin privatni život, djetinjstvo i mladost, novinarski i književni rad kojim je budila nacionalnu osviještenost te se zalagala za prava žena. Zagorka je ostavila svoj trag u jednome vremenu, ali kada je još bolje upoznamo, njezine stavove i ideje, shvatit ćemo da ona živi i danas” kazala nam je ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović.

 

Hvala Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske na sufinanciranju programa, hvala Grad Krapina.