Konstruktivan sastanak u HŽ infrastrukturi, traži se model financiranja obnove Kumrovečke pruge

Kao što je i najavio potpredsjednik Hrvatske vlade i ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković, u HŽ Infrastrukturi održan je sastanak(8.2.2023. – 10 sati) po pitanju obnove Kumrovečke pruge, a temeljem Zaključka kojeg je Hrvatska vlada donijela u Krapini 4.12.2019. godine.

Načelnik Općine Dubravica Marin Štritof i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek (arhivska snimka)

Na sastanku su bili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se pridružio sastanku nakon razgovora s ministrom Olegom Butkovićem, načelnik Općine Dubravica Marin Štritof i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek te predsjednik Uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić i član Uprave HŽ infrastruktura Dražen Barišić.

Ivan Kršić na čelu je HŽ Infrastrukture doo od 1. lipnja 2016. godine kada je imenovan članom Uprave – direktorom. Od 2017. godine obnaša funkciju predsjednika Uprave Društva, na koju je drugi put imenovan 1. travnja 2022. godine.

Predsjednik uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1999. godine nakon čega počinje raditi u Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH dd) te kao nadzorni inženjer, glavni nadzorni inženjer, voditelj Odjela za stručni nadzor, direktor projekta i zamjenik direktora Zavoda za nadzor i vođenje projekata tječe. veliko iskustvo u radu na području kapitalnih infrastrukturnih projekata kao što su projekt izgradnje autoceste Bosiljevo – Sv. Rok, projekt izgradnje tunela Mala Kapela, projekt izgradnje mosta Drava te projekt izgradnje autoceste Dugopolje – Ploče i ceste čvor Ploče – Luka Ploče. U prosincu 2014. preuzima funkciju predsjednika Uprave tvrtke Hidroelektra Niskogradnja dd Rođen je 1974. u Karlovcu.

O čemu su razgovarali župan Željko Kolar, gradonačelnik Zlatko Brlek i načelnik Marin Štritof s Upravom HŽ-a infrastruktura!?

Razgovarali su o modelu financiranja obnove Kumrovečke pruge. Pošto pruga već postoji, nju je potrebno obnoviti, ali se trebaju znati modeli financiranja.

A te modele će Uprava HŽ Infrastrukture predložiti potpredsjedniku Vlade RH i ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću koji će taj prijedlog usuglasiti s ministrom financija RH Markom Primorcem.

Vrlo skoro će župan Željko Kolar koji je danas odgodio svoje prijepodnevne obveze u Hrvatskom zagorju kako bi prisustvovao ovom sastanku kao i gradonačelnik Zlatko Brlek i načelnik Marin Štritof nastaviti s aktivnostima s Upravom HŽ-a Infrastruktura.

Ministar Oleg Butković nije bio na sastanku, ali je prošao problematiku s predsjednikom Uprave HŽ-a Ivanom Krešićem, a telefonski je razgovarao i sa županom Željkom Kolarom.

U ovom trenutku čini se, kako se situacija pomakla s “mrtve točke”. U to treba vjerovati jer se o ovoj važnoj temi doista razgovara na najvišoj političkoj razini u Republici Hrvatskoj. Volja od strane HŽ Infrastruktura postoji da se krene u pravcu revitalizacije odnosno obnove Kumrovečke pruge, a kako smo već napomenuli, slijede razgovori o modelu financiranja sa ministrom financija Markom Primorcem i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Veseli činjenica da su i dvojica Klanjčana, župan Željko Kolar i gradonačelnik Zlatko Brlek direktno uključena u ovaj projekt, uz načelnika Općine Dubravica Marina Štritofa.

Važna je zastupljenost u razgovorima onih koji se obnova i te kako tiče, a politička i društvena potpora svih aktera uz prugu i oko pruge bez obzira na stranačke boje  nije upitna, bar se tako čini.