MAJA MIKULIĆ – novoizabrana ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić

Još se nije rodio onaj tko je po volji svima

Kultura i obrazovanje čine srce grada, čine ga živim, nisu trošak nego ulaganje u budućnost. Upravo ulažući u budućnost mladih naraštaja i zadovoljstvo starijih građana provodit ću programe koji su kvalitetni, raznoliki i financijski dostupni našim građanima.

PRIGORSKI KAJ: Nedavno ste izabrani za ravnateljicu POU Zaprešić, predstavite nam se?

MAJA MIKULIĆ: Rođena sam u Zagrebu, odrasla u Brdovcu, a u Zaprešiću živim 25 godina, pa mogu reći da je Zaprešić moj grad, koji me svakim danom oduševljava spojem ljepote prirode i urbanizma, povijesti, tradicije, kulture i kvalitete života koji pruža. Udata sam i majka dvoje djece, studentice dentalne medicine i gimnazijalca na koje sam posebno ponosna. Moje školovanje vezano je uz Zagreb gdje sam završila gimnaziju i diplomirala poslovnu ekonomiju, smjer marketing na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu uz neprestano dodatno usavršavanje i educiranje, tako sam završila za andragoškog voditelja te sudjelovala na brojnim seminarima, radionicama i edukacijama iz područja projektnog managmenta, marketinga u kulturi, apliciranja na EU projekte, primjeni Zakona i podzakonskih akata u obrazovanju odraslih i mnogim drugim. Radno iskustvo koje je prethodilo radu u POUZ-u odvijalo se u realanom sektoru u području marketinga, financija, organizacije seminara, financijskih foruma, kulturnih manifestacija, filmskih festivala i novinarstva.

U POUZ- u sam zaposlena dugi niz godina te sam sudjelovala u svim segmentima poslovanja od izrade godišnjih planova i programa Ustanove, organizacije kulturnih manifestacija i koncerata, obrazovanje odraslih, marketinških aktivnosti, organiziranje županijskih smotra. Sudjelovala sam u osnivanju „Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade“ čiji sam voditelj od samih početaka, realizirala sam  projekte iz EU fondova kojima je ostvarena značajna financijska i programska korist i još mnogim drugim poslovima značajnim za uspješno poslovanje.

Uz sve stručne kompetencije koje su neophodne za uspjeh u poslovanju, tu je i ljubav  prema kulturi i umjetnosti koja me inspirira za nove projekte.

PRIGORSKI KAJ: Što za Vas osobno znači taj izbor i na koji način mislite voditi POU?

MAJA MIKULIĆ: Za mene ovaj izbor znači ukazano povjerenje ali i veliku odgovornost i izazov.

Kultura i obrazovanje čine srce grada, čine ga živim, nisu trošak nego ulaganje u budućnost. Upravo ulažući u budućnost mladih naraštaja i zadovoljstvo starijih građana provodit ću programe koji su kvalitetni, raznoliki i financijski dostupni našim građanima. Unapređenje postojećih i uvođenje novih inovativnih programa i sadržaja uz najbolju moguću organizaciju ljudskih i prostornih kapaciteta te transparentnost poslovanja.

PRIGORSKI KAJ: Slovite kao stručnjak i operativac, zasigurno ćete dati novu dimenziju rada učilištu?

MAJA MIKULIĆ: Još bi dodala i kreativac, jer svaki projekt kreće od ideje i vizije koju uz puno truda i rada dovodimo do realizacije. Svojim programom rada i načinom upravljanja zasigurno ću dati Učilištu jednu novu dimenziju. POUZ kao jedina kulturna i obrazovna ustanova (za cjeloživotno učenje) u gradu zaslužuje moderan vizualni identitet u svakom pogledu, a ponajprije izgledom same zgrade koja će biti primamljiva posjetiteljima i dostatna svim korisnicima. S obzirom na nastala oštećenja na zgradi prilikom potresa to je svakako prioritet.

PRIGORSKI KAJ: Pojavili su se i neki negativni komentari iz redova zaprešićke oporbe, kako gledate na njih?

MAJA MIKULIĆ: Teško mi se referirati  na komentare za koje nemam saznanja na kojim argumentima se temelje. Mogu samo reći kako postoji narodna izreka prema kojoj još se nije rodio onaj tko je po volji svima. Zasigurno ću svojim radom opravdati ukazano povjerenje i otkloniti bilo kakve dvojbe.

PRIGORSKI KAJ: Jeste li zadovoljni kulturnim događajima u gradu Zaprešiću?

MAJA MIKULIĆ: U vremenima u kojima se borimo protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 nije lako biti zadovoljan bilo kakvim događanjima. Kultura je jedna od djelatnosti koja je najviše pogođena brojnim ograničenjima iako se umjetnici nastoje  prilagoditi i ostati u kontaktu s publikom putem raznih online izvedbi i onih s ograničenim brojem publike i izvođača. U istom  nastojanju i mi organiziramo koncerte vrhunskih glazbenika i izložbe u Vršilnici.

PRIGORSKI KAJ: Što učilište planira ponuditi građanima kada prođe pandemija?

MAJA MIKULIĆ: Kad prođe pandemija mislim da ćemo svi ugledati ono svjetlo na kraju tunela.

Građani su iscrpljeni brigom za zdravlje i svim problemima koje nam je pandemija donijela. Ponudit ćemo im ono što najviše priželjkuju, zajedničko druženje uz velike glazbene manifestacije, kazališne predstave, izložbe, pokretanje Festivala dječjih amaterskih kazališnih skupina, promocije zaprešićkih umjetnika, radionice i tečajeve.

Najveća radost bit će pune dvorane, veliki pljesak izvođačima i zadovoljna lica naših posjetitelja.

PRIGORSKI KAJ: Nekoliko riječi o vašoj prethodnici na funkciji ravnatelja?

MAJA MIKULIĆ: Svoju prethodnicu gđu. Višnju Goljački izuzetno sam cijenila kao ravnateljicu i osobu. Bila je poduzetna i kreativna, nesebično je prenosila svoje iskustvo i znanje. Pokrenula je značajne projekte u POUZ-u koji su dobro prihvaćeni od šire javnosti i predstavljaju svojevrsni kulturni brand Grada Zaprešića. Njen optimizam i djelovanje svima će nam nedostajati.

PRIGORSKI KAJ: Hoće li se zgrada POUZ-a uopće moći koristiti za predstave, radionice i sl.

MAJA MIKULIĆ: Iako je zgrada znatno stradala u potresu, bez prekida nastavili smo s obavljanjem svih poslova prema epidemiološkim mjerama, djelomično na alternativnim lokacijama u prostorijama Turističko- informativnog centra Zaprešić, Športsko rekreacijskog centra Zaprešić i Veleučilišta Baltazar na kojima se održavaju neki tečajevi i radionice te administrativno poslovanje i manjim dijelom u zgradi POUZ-a koji je prema mišljenju statičara nakon detaljnog pregleda siguran za korištenje. Koncerti, izložbe i neke druge kulturne manifestacije održavaju se u Vršilnici. Nakon izrade detaljnih elaborata i troškovnika statičara te ostale potrebne dokumentacije predstoji zasukati rukave i provesti opsežne građevinske poslove kako bismo što prije otvorili vrata POUZ-a na naše i zadovoljstvo svih građana.