Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture reagiralo na upozorenje Britanaca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastavno na medijske natpise vezano uz upozorenje Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije na rizik u taksi prijevozu u Hrvatskoj i s tim povezanog priopćenja Ceha prijevoznika Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije koji to dovodi u vezu s Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, željeli bismo navesti slijedeće.

Nadležne inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provode redoviti nadzor i kontrolu nad provedbom Zakona u dijelu koji se odnosi na samu djelatnost, primjerice ispravnost vozila, osposobljenost vozača, posjedovanje važećih dozvola i ostalo, a to će nastaviti raditi i ubuduće.

Iako nije u nadležnosti ovog Ministarstva provoditi istrage ili procesuirati moguće slučajeve kriminalnih i nezakonitih radnji i prijestupa koji se događaju u segmentu prijevoza, a koje, ukoliko su se dogodili, najoštrije osuđujemo, preko nadležnih institucija zatražit ćemo sve relevantne informacije kako bi se utvrdile sve činjenice vezano uz spomenuti rizik i moguće nezakonite radnje u taksi prijevozu.

Također, ovim putem željeli bismo dodati kako je Zakon o prijevozu u cestovnom prometu kojim je, među ostalim, regulirana i djelatnost taksi prijevoza, na snazi od 2018. godine, a njegovim uvođenjem u Hrvatskoj je došlo do liberalizacije tržišta taksi usluga što je tu uslugu učinilo dostupnijom hrvatskim građanima i svima koji dolaze u Hrvatsku, te je rezultiralo i većom zaposlenosti u djelatnosti taksi prijevoza.

Međutim, ukoliko se pokaže da je pojedine segmente Zakona potrebno riješiti na drugačiji način, ostajemo otvoreni i spremni saslušati sve prijedloge koji će Zakon učiniti još kvalitetnijim i, u konačnici, uslugu koju građani dobivaju kroz taj zakonski okvir još boljom.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture