Ministrica Vučković u radnom posjetu Ličko-senjskoj županiji

 

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u petak, 23. travnja 2021. godine, posjetila Ličko-senjsku županiju, gdje je u nazočnosti načelnika Udbine Josipa Seučeka i kandidata za župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya uručila devet novih ugovora o dodjeli potpore Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti većoj od 5,2 milijuna kuna za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te uspostavu i uređenje poučnih staza i vidikovaca na Velebitu. Također, ministrica je prilikom posjeta županiji obišla OPG Dejanović te održala sastanak s članovima Udruge uzgajivača buše.

 

Ministrica Vučković ovom prilikom je izjavila kako je „do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ugovoreno 880 milijuna kuna, od kojih je isplaćeno više od 756 milijuna kuna“. Uz to, istaknula je potencijal županije da se profilira kao specifična gastro-destinacija, zahvaljujući autohtonim proizvodima priznatima i zaštićenima na razini cijele Europske unije – Ličkog krumpira, Ličke janjetine i Ličkog škripavca te još jednom naglasila važnost Like za hrvatsko stočarstvo, s obzirom na podatak da se 40% od ukupnog broja krava pasmine buša i licenciranih bikova nalazi upravo u Ličko-senjskoj županiji.

 

Također, ministrica poljoprivrede je prilikom radnog posjeta županiji obišla OPG Dejanović na kojem se nalazi 289 grla goveda, među kojima i 220 pasmine buša i 23 pasmine istarsko govedo te održala sastanak s članovima Udruge uzgajivača buša, koja je priznata kao uzgojno udruženje za bavljenje uzgojem domaćih životinja s namjerom stvaranja uzgojno valjanih goveda pasmine buša. Tom prilikom je ličke stočare upoznala s projektom sveobuhvatne Analize potencijala pašnjačkih površina i prijedloga mjera za razvoj pašnjačkog stočarstva na području krških pašnjaka u cilju odgovarajuće primjene, nadogradnje regulative i dosadašnjih potpora za novo programsko razdoblje, koja će biti gotova u narednih tri mjeseca.