Potpis 3 milijuna vrijednog Ugovora za obnovu dvorca Kerestinec

Nakon prijave na  Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava (Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa projekta „Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite dvorca Kerestinec, Sveta Nedelja“) i ostvarenih sredstava preko Ministarstva kulture i medija u visini od 3.411.419,63 eura, Grad Sveta Nedelja pristupit će potpisu Ugovora za izvođenje radova konstruktivne obnove dvorca Kerestinec.

Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje

IZVOR FOTOGRAFIJE: Dario Zurovec – gradonačelnik Grada Svete Nedelje | Sveta Nedelja | Facebook

Ugovor za izvođenje radova konstruktivne obnove dvorca Kerestinec u sklopu projekta svečano će potpisati u ponedjeljak 6.2.2023. gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec i direktorica poduzeća Spektar gradnja d.o.o. Biljana Čondrić.

Vrijednost Ugovora za izvođenje radova na konstruktivnoj obnovi dvorca iznosi 3.160.796,96 eura (bez PDV-a), a rok završetka istih je lipanj 2023. godine.

O dvorcu Erdödy Kerestinec

Sagradila ga je obitelj Erdody u Kerestincu. Spomenik je kulture 1. kategorije čija je gradnja počela 1576. godine. Pregrađivan je u 18. i 19. stoljeću, a temeljito uređen početkom 20. stoljeća. Jednokatna je građevina četverokutnog tlocrta s cilindričnim ugaonim kulama i otvorenim arkadnim hodnikom s dvorišne strane. riječ je o renesansnom kaštelu s fortifikacijskim elementima.

Povijesni izvori bilježe sudjelovanje kerestinečkih kmetova, nastanjenih oko dvorca, u velikoj Seljačkoj buni 1573. godine. Uz njega se veže i Kerestinečka buna iz 1936. godine.

Prije Drugog svjetskog rata dvorac je bio u funkciji koncentracijskog logora, a nakon rata u njemu se smješta vojska. Danas čeka novu namjenu.

Tijekom godine u dvorcu Erdody u Kerestincu održavaju se razne manifestacije.

Izvor: Dvorac Erdödy Kerestinec – TZ Sveta Nedelja