ŠKARE OŽBOLT: “OTVORITI GORNJOGRADSKE PALAČE”

OTVARANJE GORNJOGRADSKIH PALAČA U FUNKCIJI TURISTIČKOG I GOSPODARSKOG OPORAVKA ZAGREBA

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, na današnjoj je konferenciji za medije predstavila model otvaranja svih gornjogradskih palača u vlasništvu Grada.

Škare Ožbolt smatra bi se sve gornjogradske palače trebale otvoriti za javnost po uzoru na svjetske poznate građevine takvog tipa. „Ako su Bijela kuća, Buckinghamska palača ili Pentagon otvoreni za javnost i nose značajne prihode, ne vidim razlog zašto bi naše znamenitosti, poput Palače Dverce, bile otvorene samo za protokolarne obveze gradonačelnika“, rekla je Škare Ožbolt.

„Palaču Dverce, koja je široj javnosti skriveno blago, želim učiniti dostupnom građanima i turistima. Budući da su neke od najznačajnijih turističkih odrednica našeg Gornjeg grada, poput crkve sv. Katarine, sv. Marka, palača Hrvatskog povijesnog muzeja, palača Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, teško stradale u prošlogodišnjem potresu, te će iste biti nedostupne nekoliko godina zbog obnove, bilo bi poželjno da se aktiviraju za turizam“, kazala je Škare Ožbolt.

Škare Ožbolt smatra da je zamisao racionalnog korištenja palače Dverce, ali i drugih znamenitosti u vlasništvu Grada Zagreba, odličan model odnosa prema gradskoj imovini. Također, smatra da bi raspolaganje gradskom imovinom trebalo biti daleko bolje i učinkovitije, te bi se ovakvi projekti revitalizacije kulturne baštine mogli prenijeti i na palaču Pongratz u Visokoj ulici,, koja je u vlasništvu države.