Potrebni sastojci:
3 krumpira srednje veličine (oko 700 g)
sol
100 ml ulja
1 mali luk, narezan na male, tanke kriške
6 jaja
Priprema:
Narežite krumpir na tanke kriške i osušite ih kuhinjskim papirom. Ugrijte ulje u velikoj
tavi na srednjoj temperaturi da ne bude jako vruće. Dodajte krumpir u jednakom
sloju. Pecite oko sedam minuta, dok ne bude napola skuhan povremeno miješajući
kako se krompir ne bi zalijepio. Zatim dodajte luk, smanjite jos malo temperaturu i
pecite jos oko 15 minuta dok sve ne omekša. Izvadite krumpir i luk u cjediljku
(postavljenu iznad posude) kako bi se ulje ocijedilo i potom ih posolite. Posolite jaja i
izmutite ih u velikoj zdjeli. Umiješajte krumpir i luk u zdjelu u jaja i blago promiješajte
da se sve poveže te smjesu ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrijte ulje (pet, šest
žlica) u tavi na srednje visokoj temperaturi dok se ne počne pušiti. Izlijte smjesu s
jajima u tavu i poravnajte površinu. Smanjite temperaturu i tijekom prve minute
pečenja povremeno tresite tavu, a onda ostavite da se peče još 6-8 min dok vrh više
nije tečan (ali je i dalje vlažan). Okrenite tortilju pomoću tanjura malo većega od tave.
Ako je tava suha, dodajte još malo ulja i zatim okrenutu tortilju vratite u tavu.
Smanjite temperaturu i ostavite da se peče još oko 4 min dok čaćkalica ubačena u
sredinu ne izađe suha. Ponovo prebacite tortilju na prvu stranu pomoću tanjura i
pecite jos 1 min. Prebacite tortilju na tanjur za serviranje i osušite vrh kuhinjskim
papirom kako bi se skinuo višak ulja. Ostavite ju da se malo ohladi pa zatim narežite
na kriške.
Dobar tek 🙂