Ti odlučuješ kako će se zvati mlade rode

 

Naše rode rastu i svaki dan su sve veće, već uče i kako poletjeti, a još nemaju imena. Pomozi nam odlučiti kako će se zvati. Pratitelji naše Facebook stranice su predlagali imena, bilo je nevjerojatno kreativnih, zanimljivih ali i šaljivih prijedloga. Od Kokolina i Kolinde, preko uniseks  imena Vanja, Saša i Matija do Kupeka, Doneka i Prsteka – inspiriranih mjestom prebivališta roda i Ustanovom. Djelatnici JU Zeleni prsten suziti su izbor na pet prijedloga a konačna imena odabrat će opet pratitelji stranice Javne ustanove Zeleni prsten. Izbor je između:

  1. Jagor – prema imenu dječaka iz knjige “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić
  2. Kosjenka – prema vili iz knjige “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić
  3. Jarilo – prema staroslavenskoj mitologiji, Jarilo sin boga Peruna donosi proljeće kao i rode
  4. Alojz – prema imenu rode iz crtića “Leteći medvjedići”
  5. Greta – prema imenu rode iz crtića “Leteći medvjedići”

Glasati možete na našoj Facebook stranici Javne ustanove Zeleni Prsten Zagrebačke županije  do 17. srpnja 2022. godine. Ona 3 imena koja dobiju najviše vaših glasova bit će imena naših roda čiji život pratimo od izlijeganja pa sve do pokušaja letenja, a pratit ćemo i dalje.

Još jedna zanimljivost o rodama čiji život pratimo svakodnevno je da se rodan izlegao 2018. godine u Lonjskom polju, 2019. godine je viđen u Izraelu, a ove godine se nastavio kod nas u Donjoj Zdenčini. A sve te podatke znamo zahvaljujući prstenovanju ptića bijele rode. Inače, uz Sisačko-moslavačku županiju, najviše roda u Hrvatskoj se gnijezdi upravo u Zagrebačkoj županiji.

 

Pozivamo Vas da i dalje pratite što se događa u gnijezdu roda na linku https://zeleni-prsten.hr/portal/tajanstveni-zivot-roda/. Uživajte u tajanstvenom životu roda, možda se i vi zaljubite u njih kao i one u našu prekrasnu i bajkovitu Zagrebačku županiju.