U Konjščini u nedjelju 3. kolo Zagorske endurance lige

Načelnica Krok: Jedna super priča, Općina Konjščina je specifična za takav događaj, jer joj samo ime potječe od riječi konj, a tu su i grofovi Konjski

U Konjščini će se u nedjelju u organizaciji Konjičkog saveza Krapinsko-zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i OPG-a Škreb održati 3. kolo Zagorske endurance lige i finale lige. Ujedno se ova liga po prvi puta u povijesti održava u Krapinsko-zagorskoj županiji. Start utrke je kod Starog grada, a utrke su na 20 i 40 kilometara.

O čemu je riječ više je rekao predsjednik Konjičkog saveza KZŽ Josip Knezić.

-Iz zbroja sva tri kola dobiti će se finalisti odnosno jahački par koji će odnijeti titulu pobjednica Zagorske endurance lige. Natjecanje se odvija prema pravilima Hrvatskog konjičkog saveza odnosno prema pravilima Nacionalnog saveza u endurance utrkama  – istaknuo je Knezić i dodao kako se očekuje između 20 i 25 natjecatelja.

Kako je ovo prva godina održavanja natjecanja u Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednik Knezić kaže kako je zadovoljan brojem prijavljenih natjecatelja, jer, prema njegovima riječima, potrebno je imati konja u odličnoj kondiciji kako bi se moglo istrčati 40 kilometara.

-Zapravo, nije samo istrčati 40 kilometara, nego je to i jedan ispit osobnosti između vlasnika konja i jahača. Konju se treba u roku od 15 minuta spusti puls ispod 64 otkucaja u minuti. Zatim se gleda opće stanje konja kao što su kondicioniranost, iscrpljenost, dehidriranost i, ako je sve u redu, natjecatelj može nastaviti utrku  – kazao je predsjednik Konjičkog saveza KZŽ.

Načelnica Konjščine Anita Krok rekla je kako je ovo događanje jedna super priča i Općina Konjščina je specifična za takav događaj, jer joj samo ime potječe od riječi konj, a tu su bili i grofovi Konjski na prostorima Staroga grada.

-U općini postoje dva OPG-a koja se bave konjima – OPG Škreb i OPG Ričko i s konjima nastupaju na manifestacijama po općini. Mi kao Općina podupiremo endurance utrku i vrlo nam je važno privući čim više turista na takve manifestacije. Kroz njih brendiramo ruralni turizam, tako da ćemo ih i dalje promicati – naglasila je Krok.

Načelnica je zahvalila OPG-u Škreb i Josipu Kneziću koji sudjeluju u organizaciji tog događaja te zaželjela sreću svim natjecateljima, a ona osobno navija za jahače iz općine Konjščina.